Opskrift: Autentisk græsk moussaka

0 0
Opskrift: Autentisk græsk moussaka

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
Grøntsager
2 store auberginer
3 bagekartofler
Salt
Olie
Kødsovs
3 spsk. olie
1 stort løg
3 fed hvidløg
400 g hakket oksekød
2 tsk. kanel
1 tsk. allehånde, knust
1 tsk. muskatnød, revet
1 tsk. salt, peber
1 ds. flået tomat
2 spsk. tomatpuré
Bechamelsovs
60 g smør
6 spsk. hvedemel
6 dl mælk
0.5 tsk. muskatnød, revet
0.5 tsk. salt
100 g parmesan, revet
2 æggeblommer

Ingredienser

  • Grøntsager

  • Kødsovs

  • Bechamelsovs

Et par ord om vores opskrift

Del

Har du monstro smagt moussaka på en af dine græske øferier? Så husker du nok, at denne græsk afart af lasagne smager en lille smule sødt, ja, næsten lidt kageagtigt?

Den helt særegne smag skyldes krydderierne. Det er de samme, som vi danskere bruger i julekager: Kanel, allehånde, muskatnød. Der er ikke et gram sukker i en moussaka, så den lette sødme skyldes formentlig bare vores associationer til kager.

Dengang Lesbos stadig var et ferieparadis og ikke en tragisk flygtningelejr, smagte Spicy Twist for første gang stegt lam krydret med kanel på et af øens torve. Vi var vildt overraskede over, at man kunne bruge det skønne julekrydderi i forbindelse med det salte køkken.

Ingredienser

Antal personer:
Grøntsager
2 store auberginer
3 bagekartofler
Salt
Olie
Kødsovs
3 spsk. olie
1 stort løg
3 fed hvidløg
400 g hakket oksekød
2 tsk. kanel
1 tsk. allehånde, knust
1 tsk. muskatnød, revet
1 tsk. salt, peber
1 ds. flået tomat
2 spsk. tomatpuré
Bechamelsovs
60 g smør
6 spsk. hvedemel
6 dl mælk
0.5 tsk. muskatnød, revet
0.5 tsk. salt
100 g parmesan, revet
2 æggeblommer
2 fra 6 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Grøntsager

Skær auberginerne i halvtykke skiver på den lange led og drys med salt på begge sider

2
Færdig

Lad auberginerne ‘svede’ i 30 minutter, skyl dem herefter i koldt vand og dup dem tørre med et viskestykke

3
Færdig

Læg aubergineskiverne på en bageplade med et stykke bagepapir på - pensl med lidt olie og drys med en smule salt

4
Færdig

Skræl kartoflerne, skær i halvtykke skiver, læg på en bageplade med et stykke bagepapir på - pensl med lidt olie og drys med en smule salt

5
Færdig

Bag de to plader med grøntsager 30 minutter i en 225 grader varm ovn - kartoflerne på nederste rille, auberginerne på næstnederste rille

6
Færdig

Mens grøntsagerne bager, laver du de to slags sovs

7
Færdig

Kødsovs

Varm olien op i en tykbundet gryde og steg finthakket løg og hvidløg blanke - 10 minutter

8
Færdig

Tilsæt det hakkede kød og smuldr det ved middelvarme

9
Færdig

Tilsæt krydderierne og lad stege med 1 minut

10
Færdig

Tilsæt de to slags tomat og lad nu sovsen småkoge uden låg, til den er næsten tør - 20 minutter

11
Færdig

Bechamelsovs

Smelt smørret i en tykbundet gryde og pisk melet i

12
Færdig

Pisk mælken i lidt efter lidt, mens sovsen tykner

13
Færdig

Tilsæt først krydderier, herefter revet ost (gem lidt til drys) og lad småkoge nogle minutter

14
Færdig

Pisk æggeblommerne i og lad sovsen tykne yderligere et par minutter

15
Færdig

Bechamelsovsen skal ende med at være temmelig tyk

16
Færdig

Bagning

I stort smurt ildfast fad lægger du kartofler i bunden, herefter auberginer, kødsovs og til sidst bechamelsovs - drys med den sidste parmesan

17
Færdig

Bag moussakaen 30 minutter på næstnederste rille i en 180 grader varm ovn

18
Færdig

Lad moussakaen stå og sætte sig i mindst 10 minutter, gerne længere, før du begynder at skære i den

Moussaka historisk set

Som sagt er moussaka en græsk klassiker, men faktisk har retten kun godt 100 år på bagen. Den berømte græske kok Nikolaos Tselementes, som havde studeret i Paris, vendte i 1920 tilbage til sit fædreland med kufferterne fulde af fremmedartede ideer. Blandt andet en laber sovs, som altid sætter prikken over i’et på gode ovnretter: Bechamelsovs!

Tselementes skrev en kogebog, der den dag i dag danner grundlag for mange af de retter, vi forbinder med det ægte Grækenland. Hans moussaka er en af perlerne.

Denne opskrift på moussaka bygger på Tselementes’ grundtanker. Det er dog uvist, om mesteren selv brugte kartofler som basis i en moussaka, men det gør mange moderne grækere, og det bifalder vi varmt.

Moussaka i 4 lag

En autentisk græsk moussaka vil i dag ofte bestå af 4 lag:

  1. Et lag bløde kartofler i bunden
  2. Et lag bløde auberginer
  3. Et lag krydret kødsovs
  4. Et lag bechamelsovs

Kartofler og auberginer

Både kartofler og auberginer skal tilberedes, før de kan indgå i moussakaen. Grøntsagerne skal nemlig være bløde og lækre – både af hensyn til smagen og for, at man let kan skære pæne stykker ud.

Nogle vælger at stege skiver af kartofler og skiver af aubergine i olie, til grøntsagerne er gennemstegt. Det smager dejligt, men er naturligvis frygtelig fedt.

Andre bager grøntsagerne i ovnen, penslet med lidt olie. Denne metode foretrækker vi. Mens grøntsagerne står og hygger sig 30 minutter i varmen, kan vi samtidig nå at lave kødsovsen og bechamelsovsen.

Uanset hvilken metode du foretrækker, skal auberginerne først ‘udvandes’ for at trække bitterstofferne ud dem. Det er let nok: Skær auberginerne i halvtykke skiver på den lange led, drys med salt på begge sider og lad dem ‘svede’ i 30 minutter. Herefter skyller du aubergineskiverne, dupper med et viskestykke, pensler med olie og bager 30 minutter i ovnen.

I samme ombæring bager du kartoffelskiverne, der også er penslet med olie. Grøntsagerne står på hver sin plade i en 225 grader varm ovn og er færdige samtidig.

Kødsovs

Kødsovsen i en græsk moussaka er dybest set ret simpel. Mange grækere foretrækker hakket lam, men hakket oksekød er næsten lige så udbredt. Vælg selv.

Fremgangsmåden er, som den plejer: Du steger løg og hvidløg bløde i lidt olie, tilsætter hakket kød og lader det smuldre, tilsætter krydderier og til sidst tomat – og så skal sovsen ellers koge ind, til den er næsten tør.

Bechamelsovs

Mens grøntsagerne bager i ovnen, og kødsovsen koger ind, laver du bechamelsovsen. Det er ikke den store videnskab.

Pisk smeltet smør og mel sammen, tilsæt mælk lidt efter lidt, til sovsen tykner. Tilsæt muskatnød, salt og peber – og herefter revet parmesanost – og til sidst et par æggeblommer.

Bechamelsovsen skal ende med at blive ret tyk i konsistensen.

Bagning og servering

Nu er elementerne til moussakaens 4 lag parat. Tilbage står at samle retten – og bage den, naturligvis.

I stort smurt ovnfast fad lægger du de 4 lag: Kartofler, auberginer, kødsovs og bechamelsovs. Til sidst drysser du med en rest parmesan og bager moussakaen 30 minutter i en 180 grader varm ovn.

Lad moussakaen hvile mindst 10 minutter, gerne 30 minutter eller mere, før du begynder at skære i stykker. Den skal lige nå at sætte sig.

En autentisk græsk moussaka smager i øvrigt lige godt, hvad enten den er varm, lunken eller kold.

Servér gerne en god græsk salat ved siden af.

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Mexicansk forret – rejer aguachile
forrige
Opskrift: Mexicansk forret – rejer aguachile
Chicken Parmesan
næste
Opskrift: Chicken Parmesan (Yummy-Yummy!)
Mexicansk forret – rejer aguachile
forrige
Opskrift: Mexicansk forret – rejer aguachile
Chicken Parmesan
næste
Opskrift: Chicken Parmesan (Yummy-Yummy!)

Tilføj Din Kommentar