Opskrift: Hjemmelavet karry

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
25 korn sort peber
20 kardemommekapsler, kornene
20 korn allehånde
10 nelliker
5 laurbærblade
2 spsk. gurkemeje
1 spsk. spidskommen
2 tsk. korianderfrø
2 tsk. bukkehornsfrø
2 tsk. sennepsfrø
2 tsk. stødt ingefær
2 tsk. stødt kanel
2 tsk. chiliflager
2 tsk. birkes
1 tsk. fennikelfrø
1 tsk. safran
1 tsk. salt
0.5 muskatnød, revet

Opskrift: Hjemmelavet karry

med 18 forskellige krydderier

Elsker du karryretter, er der ingen vej uden om at lave din egen karry

Tilhører:
  • Stærk mad

Ingredienser

Et par ord om vores opskrift

Del

Det er ikke spor svært at lave sin egen karry. Det kræver bare en god morter og en masse forskellige krydderier. Du kan være færdig på 20 minutter.

Hjemmelavet karry dufter og smager meget forskelligt fra den færdigblandede karry, du kan købe overalt. En hjemmelavet karry er langt rigere og mere kompleks i duft og smag, og når du laver mad med din egen hjemmelavede karry, vil du pludselig indse, hvorfor indisk mad er så ufatteligt lækkert.

Apropos indisk mad: Færdigblandet karry er ikke noget, man bruger i Indien. Her mixer man selv en krydderiblanding – fx garam masala – som passer til den ret, der skal laves. Man kan fx skrue op og ned for chilistyrken, bruge mere eller mindre spidskommen, tilføje kanel eller undlade safran.

Ordet karry kommer af det tamilske ord kari, som betyder sovs eller dyppelse til ris. Engelske og portugisiske handelsskibe, der sejlede på Indien, hjembragte i 1700-tallet krydrede pulvere blandet af indiske købmænd, og allerede dengang begyndte karryretter at optræde i kogebøger i de to store søfartsnationer.

I dag skelner man ude i verden mellem curry powder, som er dét, vi kalder karry, og curries, som er krydrede kød- og grøntsagsretter, hvori selve blandingskrydderiet karry ikke nødvendigvis indgår.

Der findes røde, gule og grønne karrypastaer, hvor farven på pastaen afspejler modenheden på de chilier, der indgår. Kun den gule karrypasta med modne, gule chilier minder om det, vi normalt kalder karry – den er bare ofte noget stærkere.

Denne opskrift på hjemmelavet karry er ganske subjektiv. Hvis du kigger rundt omkring på nettet, vil du opdage, at ikke to opskrifter på karry er helt ens. Man kan undre sig over, at mange undlader at bruge kardemomme, der i vores optik er et af de vigtigste karrykrydderier.

Hvis du ikke orker at sammenstykke hele listen af ingredienser, kan du sagtens udelade safran, birkes og fennikelfrø. Laurbær og muskatnød er måske heller ikke strengt nødvendigt. Til gengæld må vi insistere på, at du indkøber bukkehornsfrø og sennepsfrø til din karry – ellers er det bedre, hvis du går efter en mere simpel garam masala, der også smager utroligt indisk.

Ser det helt uoverskueligt ud? Den næstbedste løsning er, at du bruger en færdigblandet karry og tilsætter lidt ekstra krydderier: Knust spidskommen, korianderfrø, nelliker, kanel og ingefær vil alle – hver især eller sammen – forstærke duften og smagen af karry.

En teskefuld af den ultrasunde gurkemeje vil til gengæld give din karryret en meget flottere farve.

Karry skal opbevares i en lufttæt beholder for at bevare sin smag og aroma. Vi brænder ikke krydderierne, inden de kommer i morteren, fordi de i så fald hurtigere vil miste smag. Til gengæld kan det anbefales at riste karryen i lidt olie, før du tilsætter løg, hvidløg osv. i din næste karryret,

Start arbejdet med din hjemmelavede karry med et smil: ”I accidentally spilled coffee on a Hindu lady’s dress. I told her I was very sari.“

0/5 (0 Reviews)

Sådan gør du

1
Færdig

Alting mortes omhyggeligt til fint pulver – det kræver tid og knofedt

2
Færdig

Opbevar din hjemmelavede karry i en lufttæt beholder

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 700 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad.

Opskrift: Tyrkiske fladbrød - lavas ekmegi
forrige
Opskrift: Tyrkiske fladbrød – lavas ekmegi
Opskrift: Majs blinis med stenbiderrogn
næste
Opskrift: Majs blinis med stenbiderrogn
Opskrift: Tyrkiske fladbrød - lavas ekmegi
forrige
Opskrift: Tyrkiske fladbrød – lavas ekmegi
Opskrift: Majs blinis med stenbiderrogn
næste
Opskrift: Majs blinis med stenbiderrogn

Tilføj Din Kommentar