Ingredienser
-
125 g mandler
-
1 l vand
-
0.25 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
Hjemmelavet mandelmælk smager pragtfuldt, så er det sagt. Mandler er naturligt søde, så denne opskrift på mandelmælk indeholder ikke sukker og giver derfor et langt sundere slutprodukt end mange af dem, du kan købe i butikkerne.
Men hvor sundt er mandelmælk i forhold til fx komælk? Mandelmælk har et lavere indhold af kalorier, er laktosefri, reducerer den ’lede’ kolesterol i blodet og har et højt indhold af E-vitamin, fibre, magnesium, kalium, zink mv. Mandelmælk regnes for en særdeles effektiv fødevare, hvis du ønsker vægttab.
Omvendt er indholdet af calcium og proteiner i mandelmælk meget lavere end i komælk. Har du valgt ikke at indtage mejeriprodukter, er du derfor nødt til at finde din calcium (kalk) og proteiner andetsteds.
Mange af de manglende proteiner kan du let hente ved at spise den lækre mandelpulp, der bliver til overs, når du har blendet mandler og vand. Nyd mandelpulpen som morgenmad, i desserter eller bag ind i kager.
Du kan bruge mandelmælk lige som komælk. På dine morgenmadsprodukter, i din chiagrød, i kaffen (opvarm mandelmælken let, ellers kan den skille i kaffen), i kager eller ’bare’ som et velsmagende glas mælk.
Se også vores opskrifter på hjemmelavet havremælk og hjemmelavet rismælk.
Og så er der prisen…
Den mandelmælk, du kan købe færdiglavet i butikkerne, er som oftest vildt dyr (25 kr./liter). Med 10 minutters reelt arbejde kan du fremstille en ægte og garanteret sund mandelmælk for under halv pris af ‘tilbuddene’ i butikkerne. Det er supernemt!
Vores prissammenligning baserer sig på indkøb af billige mandler i discountforretninger og indkøb af en gennemsnitlig liter mandelmælk googlet på nettet.
Hjemmelavet mandelmælk har en holdbarhed på 2-3 dage i køleskabet og smager allerbedst de to første dage.
Kilder:
https://healthresearchfunding.org/almond-milk-pros-cons/
https://altomkost.dk/publikationer/publikation/pub/hent-fil/publication/plantebaserede-drikke-kan-ikke-anvendes-som-fuldgyldige-alternativer-til-komaelk/
Ingredienser
125 g mandler | |
1 l vand | |
0.25 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Læg mandlerne i blød i vand, der lige dækker, i mindst 6 timer |
2
Færdig
|
Kassér udblødningsvandet |
3
Færdig
|
Hæld mandler, 1 ½ dl frisk vand og salt i en blender og blend til en fin grød |
4
Færdig
|
Hæld resten af vandet i blenderen og blend få sekunder |
5
Færdig
|
Si mandelmælken gennem en finmasket sigte, pres al væde ud af mandelpulpen |
6
Færdig
|
Gem mandelpulpen til morgenmad, desserter eller kager |
7
Færdig
|
Fyld mandelmælken på patentflasker og stil i køleskabet |
8
Færdig
|
Du skal lige omryste mandelmælken, hver gang den skal bruges |