Ingredienser
-
100 g finvalsede havregryn
-
1 liter vand
-
1 tsk. rapsolie
-
1 tsk. honning
-
0.25 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
Nogen kan ikke tåle komælk. Andre undgår komælk af principielle årsager. Men hvad kan man så benytte i stedet for? Svaret er havremælk.
Havremælk kan bruges i alle de sammenhænge, du ellers anvender almindelig mælk: I bagværk og brød, i cremede supper, i smoothies, på morgenmaden – og ikke mindst i kaffen, hvor det smager virkelig godt. Du kan endda varme havremælken, hvis du ønsker det.
Ernæringsmæssigt er der kun få kalorier i havremælk, men til gengæld masser af jern og kalk. Så havremælk er en sund erstatning for komælk.
Men så er der jo prisen. Ofte koster en liter havremælk (havredrik) op til 20 kr. i supermarkedet, og det er jo ret pebret. Derfor er der god grund til at lave din havremælk selv. Det tager højst 10 minutter, og pludselig er literprisen nede på ca. 1 krone.
Kort sagt: Frem med havregryn, vand og blender… Faktisk kan du nøjes med at bruge havregryn og vand, når du fremstiller din havremælk. De øvrige ingredienser her i opskriften er med for at ramme en smag hen ad komælk.
Bemærk: Havremælk smager bedst afkølet og skal altid omrystes før brug. Holdbarhed 3-4 dage på køl i en lukket flaske.
Ingredienser
100 g finvalsede havregryn | |
1 liter vand | |
1 tsk. rapsolie | |
1 tsk. honning | |
0.25 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Hæld alle ingredienser i blenderen og lad det trække mindst 1 time |
2
Færdig
|
Blend hurtigt (blender du i for lang tid, kan det få en slimet konsistens) |
3
Færdig
|
Si havremælken gennem et tyndt klæde og sørg for at presse al mælken ud |
4
Færdig
|
Den fiberrige havrepulp, der er i overskud, kan du bruge til morgenmad eller bage med i et brød |
36 Comments Skjul kommentarer
Hej, lige til info: Der er kalorier i havremælk. En stor del af frøhviden fra havren opløses i vandet (deraf den flotte hvide farve), og det er herfra kalorierne kommer. Og da stortset alle vitaminer og mineraler sidder i skaldelene på korn, er der ikke meget calcium og jern tilbage i havremælken når disse er siet fra. Mvh. Aske
i et glas havre drik på 250 ml svare mængden af calcium til ca 37,5 % af den daglige anbefalede indtag af calcium så så dårlig er det heller ikke da det er den samme mænge calcium man får ved at drikke mælk man undgår også laktose og kolesterol hvilke der er i mælk
Kære Aske
Mange tak for virkelig interessant info. Heldigvis er der stadig meget godt at sige om havremælk, så vi anbefaler med sindsro opskriften til vores læsere.
Mange hilsener fra Spicy Twist
Det behøver da ikke at blive siet. Hvis der er lidt bundfald tilbage, når mælken er drukket, så kom det i din youhurt om morgenen. Mælken kan også bruges usiet i boller og brød. Det gælder om at være kreativ og få alle goderne med.
Hej Karin
Tak for din kommentar. Vi er helt, helt enige – men mange foretrækker jo et produkt, der minder om det, man kan købe i supermarkeder.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Hej
Jeg lavede havre mælk igår og da jeg siede det og ville presse alt vandet ud. Blev det helt slimet Hvad skyldes det? Mvh
Hej Anemes
Den slimede konsistens kan skyldes, at du har blendet havregrynene FOR længe. Det går heldigvis ikke ud over smagen. Næste gang skal du nok blende grynene lidt kortere tid; det er svært at sige helt præcist.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Hej Spicy
Jeg var ude for det samme og der står blend grundigt. Så hvordan skal pulpen se ud for den er perfekt ?
vh Joshua
Hej Joshua
Tja, vores pulp lignede det, den var – moste, let fugtige havregryn. Men du har åbenbart været FOR grundig og må nok prøve at blende ganske kort tid næste gang. Det er desværre umuligt at sige noget præcist om hvor længe, da blendere og foodprocessorere er vidt forskellige i styrke og effektivitet. Vores maskine er en ældre model… Held & lykke med timingen!
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Når man bruger honning, er produktet ikke vegansk. Desuden er havremælk altså ikke kaloriefri.
Hej Tine
Tak for kommentarerne. Du har naturligvis fuldstændigt ret i begge indvendinger, og vi har nu rettet opskriften til.
Mange hilsener fra Spicy Twist
Jeg undlod at lægge grynene i blød, så bliver det ikke slimet.
I oplyser ikke, hvormeget havregryn skal man bruge til 1 ltr vand?
Hej Leif
Der skal bruges 100 gram finvalsede havregryn – det står i ingredienslisten. Hvis du ser opskriften på din telefon, så skal du lige klikke på det lille “+” ved ingredienslisten, for at den folder sig ud.
God dag 🙂
Hej
Skal det være finvalsede havregryn.min havredrik blev også ret slimet
Vh. Gunhild
Hej Gunhild
Den slimede konsistens kan skyldes, at du har blendet havregrynene FOR længe. Det går heldigvis ikke ud over smagen. Næste gang skal du nok blende grynene lidt kortere tid; det er svært at sige helt præcist.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Vent med at komme olie og honning i til man har siet mælken fra og tilsæt så honning og olie ved at smage det til, så bliver det ikke ‘slimet’ på samme måde
Kære Løkke
Det lyder som et råd, der bør prøves. Tusind tak.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Hej , jeg undrer mig over hvorfor der skal olie i?
Hvad gør olien for havremælken? Mvh Thea
Kære Thea
Olien indgår for at give havremælken lidt af den fedme, der kendes fra komælk. Ligesom honningen, der tilfører en anelse sødme, handler det om at ramme fornemmelsen af ‘rigtig’ mælk.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Hej.
Skal man bruge et klæde til at sigte det eller ville man kunne bruge et kaffefilter?
Kære Susanne
Du kan måske godt bruge et stort kaffefilter, men pas på, når du presser væden igennem – et papirfilter går lettere i stykker end et stykke stof. Held og lykke.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Hej. Hvorfor skal det trække i en time? Jeg hældte 100 gram havregryn i. Cirka 1 liter vand. Og lidt salt. Og valgte at si det med en normal si med samme huller som en tesi. Det smager som havremælk. Hvad vil jeg opnå ved at lade den trække?
Hej Henrik
Fint, at havremælken fik det ønskede resultat uden trækketid. Trækketiden er nyttig, hvis man har en blender med en svagere motor.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Hej
Jeg er lidt lige glad med om det er lidt slimet. Jeg bruger det på min havregryn og jeg sier det heler ikke. Nogle gange kommer jeg en knivspids salt i eller lidt vanilie men for det meste ingen ting og så laver jeg det ikke for tykt. Når jeg skal bruge det hver dag så ryster jeg det selvfølgelig sammen ellers er det en gang tynd sjask at se på.
Kære Angelina
Tak for at dele dine rutiner omkring havremælken. Når den bruges på havregryn, er konsistensen ganske rigtigt lidt ligegyldig. Og ja, havremælken skal altid lige rystes før brug – den er jo uden de tilsætningsstoffer, der holder den ‘pæn’ at se på.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Øv!!! Slimet resultat. Og nej jeg har IKKE blendet for meget. Vil tro 5 sekunder. Nu prøver jeg igen, uden at sætte i blød og tilsætter smagsgivere til sidst og ser om det hjælper.
Kære Alma
Øv med det slimede resultat. Håber, det hjælper at vente med at tilsætte smagsgiverne – det skrev en anden bruger i hvert fald.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Skulle lave kartoffelmos! og stod og manglede mælk – hvad gør man så? Man laver da havremælk! Det elsker jeg! Tak for opskriften! Mit blev ikke slimet, men blot lækkert 🙂
Kære Ulla
Tak for det kreative tip. Det lyder som en virkelig god idé! Vi håber, at mange læser med her på kommentarsporet.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Hej ulla kan du give en beskrivelse på hvad du gjorde helt præcist da alle ender med en slimet havredrik de bedste hilsner daniel
Kære Daniel
Som du kan se i kommentarerne, har flere brugere delt deres erfaringer med at undgå den slimede konsistens: Nogle undlader at udbløde havregrynene først; andre blender kun havregrynene ganske kort tid; atter andre venter med at tilsætte honning og olie, til grynene ER blendede. Prøv, hvad der virker bedst for dig. Held & lykke!
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Jeg fik lige en tanke, at man måske, kan blende de tørre havregryn alene, og derefter blande i vandet.
Kære Jette
Det er en spændende idé. Aner ikke, om det ville virke. Hvis du har prøvet, må du meget gerne skrive tilbage om resultatet.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Når man blender tørre havregryn, så får man -tadaa! – havremel.
Hej Ina
– og så er det ikke engang løgn.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist