Ingredienser
-
Husarsteg
-
1 kg nakkefilet
-
1 pk. bacon i skiver
-
250 g champignon
-
1 løg
-
3 spsk. rasp
-
2 spsk. timian
-
Salt, peber
-
6 dl vand
-
10 enebær, knust
-
Vildtsovs
-
6 spsk. vand
-
3 spsk. mel
-
3 spsk. ribsgelé
-
Salt, peber
-
Kulør
Et par ord om vores opskrift
En husarsteg er et stykke nakkefilet, hvori er skåret dybe lommer, som fyldes med champignon, løg og bacon. Det er en gammel opskrift, som mormor vil nikke genkendende til, hvis hun lever endnu.
Du kan godt begynde at glæde dig: Husarsteg smager syndigt godt, og den brune sovs, der kommer ud af det, er til at slå ihjel for. Mums, altså!
Hvorfor hedder det husarsteg? Tja, en husar er en let kavalerist, hvis uniform ofte er pyntet med tykke guldtresser. Én forklaring kunne derfor være, at de stegte kanter af nakkefileten ligner guldtresser.
En anden forklaring kunne ligge i det platte, gamle udtryk: “Der skal også være noget for husarerne!” Her menes, at kvinderne viser lidt af deres medfødte ynder for at opmuntre (de krigstrætte) mandfolk. Måske ser en saftig husarsteg lige så fristende ud for en hungrende ungersvend?
Der skal godt med timian ned sammen med fyldet i de dybe lommer, du har skåret i nakkefileten. Samtidig knuser du enebær ned i vandet, som husarstegen skal sættes i, før den ryger i ovnen. Det vil give dig en stegesky, som bare skal tilsættes lidt ribsgelé og jævnes for at blive til den skønneste vildtsovs.
Steg husarstegen ved relativt høj varme (210 grader), men på næstnederste rille i ovnen, så den ikke får for hård overvarme. Kernetemperaturen i en stegt nakkefilet skal være 67-68 grader, hvis den stadig skal være lidt saftig.
Servér kogte kartofler til din husarsteg med vildtsovs. Og måske denne dejlige rødkålssalat (uden and!).
Ingredienser
Husarsteg |
|
1 kg nakkefilet | |
1 pk. bacon i skiver | |
250 g champignon | |
1 løg | |
3 spsk. rasp | |
2 spsk. timian | |
Salt, peber | |
6 dl vand | |
10 enebær, knust | |
Vildtsovs |
|
6 spsk. vand | |
3 spsk. mel | |
3 spsk. ribsgelé | |
Salt, peber | |
Kulør |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Trim det værste fedt af nakkefileten |
2
Færdig
|
Brug en skarp kniv til at skære dybe lommer ned i nakkefileten - lommerne skæres for hver 1,5 cm kød, og kniven må lige akkurat ikke gå igennem kødets bund og sider |
3
Færdig
|
Steg bacon sprødt på en pande – stil til side |
4
Færdig
|
Steg tynde skiver champignon og finthakket løg i baconfedtet, til begge dele er bløde, og vandet er fordampet |
5
Færdig
|
I en skål blander du små stykker bacon, champignon, løg, rasp og timian |
6
Færdig
|
Mas fyldet dybt ned i lommerne på nakkefileten, så der ikke stikker for meget op |
7
Færdig
|
Krydr nakkefileten godt med salt og peber hele vejen rundt, læg i et ovnfast fad og hæld vand og knuste enebær ved |
8
Færdig
|
Steg husarstegen 75 minutter på næstnederste rille i en 210 grader varm ovn - har du stegetermometer skal kernetemperaturen ende på 67-68 grader |
9
Færdig
|
Hæld skyen fra stegen i en gryde og bring til at småkoge |
10
Færdig
|
Rør vand og mel sammen til en jævning og hæld i sovsen i en tynd stråle, mens du pisker - lad sovsen småkoge 5 minutter, mens den tykner |
11
Færdig
|
Smag sovsen til ribsgelé, salt og peber – justér farven med et par dråber kulør |
2 Comments Skjul kommentarer
Blev rigtig vellykket og dejlig spise
Hej Grethe
Vi er glade for, at du også kunne lide opskriften.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist