Ingredienser
-
2.5 dl minimælk
-
25 g gær
-
25 g sukker
-
75 g smør
-
600 g hvedemel
-
2 æg
-
10 kardemommekapsler, de knuste korn
-
1 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
En gang om året, til Store Bededag, smovser vi danskere i lune, friskbagte hveder. For mange mennesker er det også den eneste gang om året, de under sig selv et solidt lag tandsmør på brødet.
Egentlig er det synd at nyde de lette, luftige og super velsmagende boller så sjældent, for de smager jo så godt, at de sagtens kunne erstatte krydderboller hver søndag, ikke sandt?
Hveder skal både smage og dufte af kardemomme (lige som krydderboller i øvrigt). Vi anbefaler varmt at anskaffe hele kardemommekapsler og knuse kornene i en morter til et fint pulver sammen med salt og sukker. Det giver en langt bedre og mere nuanceret smag end færdigkværnet kardemomme på glas. Men hvis du insisterer på det færdige pulver, så brug 1 teskefuld med top til denne mængde dej.
Hvor søde skal dine hveder være? Vi synes ikke, de skal være sødere end krydderboller – men hvis du foretrækker hveder med en sødme hen i retning af kage, kan du roligt fordoble mængden af sukker.
Denne opskrift er stort set så enkel, som den kan være. Ikke noget med at varme mælk eller blødgøre smør først. Bare rør de 8 ingredienser godt og grundigt sammen, lad dejen hæve 1 time og bag derefter i 20 minutter. Hvor svært kan det være?
God Store Hvededag.
Ingredienser
2.5 dl minimælk | |
25 g gær | |
25 g sukker | |
75 g smør | |
600 g hvedemel | |
2 æg | |
10 kardemommekapsler, de knuste korn | |
1 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Opløs gæren i mælken, snit smørret i små tern |
2
Færdig
|
Rør alle ingredienser grundigt sammen – evt. på røremaskine ved lav hastighed |
3
Færdig
|
Form dejen til 12 runde boller og læg dem i et smurt ovnfast fad (ca. 20 x 30 cm) - de må lige akkurat ikke røre hinanden |
4
Færdig
|
Lad hæve tildækket 1 time |
5
Færdig
|
Bag 20 minutter på næstnederste rille i en 200 grader varm ovn |
6
Færdig
|
Vent 10 minutter med at vippe de varme hveder ud af fadet |