Ingredienser
-
3 dl stærk kaffe
-
1 dl mandellikør
-
200 g ladyfingers
-
3 spsk. god kakao
-
Mascarponecreme
-
4 æggeblommer
-
80 g sukker
-
500 g mascarpone
-
2 spsk. mørk rom
-
1 appelsin, den revne skal
Et par ord om vores opskrift
De varmblodede italienere er mildest talt ikke enige om oprindelsen på deres elskede dessert, tiramisu. Blev kagen skabt til fyrst Cosimo III i 1700-tallet, eller blev den først opfundet af en kreativ restauratør i 1960’erne? I det mindste er alle dog enige om, at selve navnet – tiramisu – er af nyere dato.
Der er naturligvis også meget divergerende opfattelser af, hvad en klassisk tiramisu består af. I mange italienske opskrifter står der ikke et ord om alkohol. Kun Savoiardi-småkager (ladyfingers), kaffe, mascarpone-creme og kakaopulver. Hvis du foretrækker denne mere enkle version, kan du blot droppe spiritussen blandt de nævnte ingredienser.
Efter vores – og mange andre danskeres – mening skal der et ordentligt skvæt italiensk mandellikør (amaretto, fx af mærket Disaronno) i kagen. Likøren er mere sød end stærk og giver tiramisu-kagen et raffineret twist af mandler.
I forhold til det enkle, italienske udgangspunkt har vi lavet endnu 2 små ændringer. I vores optik er cremen nemlig både fed og fad og savner en anelse karakter. Derfor har vi tilføjet 2 spsk. mørk rom og skallen af en appelsin til cremen. Det er kun et beskedent indgreb, men vi vædder på, at du vil være enig i, at det er en forbedring (ellers kan du jo bare droppe appelsinskal og rom).
Hvis du kan få fat i en god kvalitet kakaopulver, fx Valrhona, må du ikke spare på det. Laget af let bitter kakao på toppen af kagen giver et perfekt modspil til de bløde ladyfingers og den hyggelige creme.
Lav din tiramisu i god tid, så kagen kan nå at sætte sig. Du kan nøjes med at gå i gang 3-4 timer inden servering, men gerne dagen inden. Kakaoen skal dog først drysses på til sidst.
Ingredienser
3 dl stærk kaffe | |
1 dl mandellikør | |
200 g ladyfingers | |
3 spsk. god kakao | |
Mascarponecreme |
|
4 æggeblommer | |
80 g sukker | |
500 g mascarpone | |
2 spsk. mørk rom | |
1 appelsin, den revne skal |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Bryg 3 dl stærk kaffe og lad køle lidt af |
2
Færdig
|
Find et dybt fad frem på ca. 25 x 20 cm |
3
Færdig
|
Pisk æggeblommer kridhvide med sukker og rør resten af ingredienserne til creme i |
4
Færdig
|
Bland den afkølede kaffe med mandellikør |
5
Færdig
|
Dyp halvdelen af pakken med ladyfingers én ad gangen i kaffeblandingen og læg i et tæt lag på bunden af fadet – al kaffe/likør skal bruges |
6
Færdig
|
Fordel halvdelen af cremen over de fugtige ladyfingers |
7
Færdig
|
Gentag processen med at lægge et lag kaffevædede ladyfingers og derpå resten af cremen |
8
Færdig
|
Dæk fadet med film og stil i køleskabet mindst 3 timer, gerne op til et døgn |
9
Færdig
|
Ved servering drysses med rigelig kakao |