Ingredienser
-
Kinesisk juleand
-
2 andelår
-
1 dl mandarinsaft
-
1 dl soya
-
15 g ingefær, revet
-
1 stjerneanis
-
2 tsk. sort peber
-
1.5 tsk. kanel
-
1 tsk. fennikelfrø
-
0.5 tsk. nelliker
-
Kinesisk agurkesalat
-
1 agurk
-
1 fed hvidløg, knust
-
1 spsk. riseddike
-
1 spsk. soya
-
1 tsk. sukker
-
1 tsk. chiliflager
-
0.5 tsk. salt
-
1 spsk. sesamfrø, gerne ristede
-
Kinesisk gulerodssalat
-
4 gulerødder
-
1 spsk. olie
-
2 spsk. vand
-
1 spsk. soya
-
1 spsk. hoisinsovs
-
0.5 tsk. salt, peber
-
15 g ingefær, revet
-
1 spsk. honning
-
1 spsk. sesamfrø, gerne ristede
Et par ord om vores opskrift
Langtidsstegte andelår er det bedste, anden har at byde på. Glæd dig til smørmørt kød fuldt af saft og kraft.
Der er lagt op til en alternativ julemiddag, når de gode andelår marineres i mandarinsaft, soya, ingefær og den kinesiske krydderblanding (five spice), der blandt andet omfatter nelliker og kanel.
Menuen omfatter en spicy kinesisk agurkesalat og en lun, kinesisk gulerodssalat, der er hyggeligt sød og krydret. De to salater tager højst et kvarter at lave – til sammen. Dertil måske en portion friskkogte ris?
Til denne kinesiskinspirerede julemenu smager en iskold øl virkelig godt. Prøv fx en håndfuld kinesiske Tsingtao-øl. Ho ho ho!
Et par ord om retterne:
De langtidsstegte andelår skal ligge 24 timer i marinade. Herefter skal de stege 2 timer og 5 minutter. Så meget om tidsplanen. Den traditionelle kinesiske five spice krydderblanding består af sichuanpeber, stjerneanis, fennikelfrø, nelliker og kanel. I dagens anledning erstatter vi sichuanpeber med almindelig sort peber, som er knap så bittert. Alternativt kan du købe en færdigblandet five spice i specialforretninger og her på nettet (brug 2 spsk. færdigblandet five spice i marinaden).
Se også vores opskrift på dybstegt kinesisk svinekød.
Den spicy agurkesalat er her dæmpet betydeligt ned i forhold til det kinesiske udgangspunkt. I Kina ville man bruge 3 gange så meget hvidløg og 5 gange så meget chili. Du skal give den hele agurk nogle solide klask med noget tungt, så den lige slår lidt revner, og herefter skal du skære den i diamantformede stykker (på skrå og på skrå). Ideen er, at de let knuste agurkestykker nu kan suge mere marinade til sig. Marinaden skal du først hælde på ved servering, så den ikke når at trække vand ud af agurken.
Den lune gulerodssalat smager dejligt at ingefær og honning – og hoisinsovs. Hoisinsovs, der minder meget om thailandsk østerssovs, er lidt salt og lidt sød og fås i de samme specialbutikker som five spice-krydderblandingen.
Bemærk: Opskriften er beregnet til 2 personer. Hvis du ønsker at lave til flere eller færre personer, kan du trykke på + eller – i ingredienslisten.
Ingredienser
Kinesisk juleand |
|
2 andelår | |
1 dl mandarinsaft | |
1 dl soya | |
15 g ingefær, revet | |
1 stjerneanis | |
2 tsk. sort peber | |
1.5 tsk. kanel | |
1 tsk. fennikelfrø | |
0.5 tsk. nelliker | |
Kinesisk agurkesalat |
|
1 agurk | |
1 fed hvidløg, knust | |
1 spsk. riseddike | |
1 spsk. soya | |
1 tsk. sukker | |
1 tsk. chiliflager | |
0.5 tsk. salt | |
1 spsk. sesamfrø, gerne ristede | |
Kinesisk gulerodssalat |
|
4 gulerødder | |
1 spsk. olie | |
2 spsk. vand | |
1 spsk. soya | |
1 spsk. hoisinsovs | |
0.5 tsk. salt, peber | |
15 g ingefær, revet | |
1 spsk. honning | |
1 spsk. sesamfrø, gerne ristede |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Kinesisk juleandPres 3-4 mandariner i din citruspresser, riv ingefæren, knus krydderierne og bland alle ingredienser i en frysepose |
2
Færdig
|
Heri lægger du andelårene og lader dem marinere i 24 timer - vend posen nogle gange undervejs |
3
Færdig
|
Kassér marinaden - læg andelårene i et smurt ildfast fad - steg 2 timer ved 150 grader og 5 minutter ved 225 grader |
4
Færdig
|
Kinesisk agurkesalatGiv agurken nogle gok med noget tungt, så den revner let - og skær den herefter i diamantformede stykker (på skrå og på skrå) |
5
Færdig
|
Rør de øvrige ingredienser (minus sesamfrø) sammen og hæld over agurkestykkerne ved servering |
6
Færdig
|
Drys med sesamfrø |
7
Færdig
|
Kinesisk gulerodssalatSkær de rensede gulerødder i halvtykke skiver på skrå |
8
Færdig
|
Sæt olien over i en gryde og begynd at stege gulerødderne |
9
Færdig
|
Hæld de øvrige ingredienser (minus honning og sesamfrø) ned til gulerødderne, rør rundt og kog 5 minutter under låg |
10
Færdig
|
Rør honningen i gulerødderne og sluk for varmen |
11
Færdig
|
Drys med sesamfrø ved servering |