Ingredienser
-
Suppen
-
1.5 l vand
-
1 stor håndfuld krydderier eller krydderurter (laurbærblade, rosmarin, salvie, timian, løvstikke...?)
-
1 stor håndfuld grøntsagsrester (porretop, løg- og gulerodsskræller, hvidløg og ...?)
-
20 peberkorn, knust
-
1 spsk. salt
-
Fyld
-
0.5 selleri
-
3 porrer
-
3 pastinakker
-
6 gulerødder
-
4 kartofler
Et par ord om vores opskrift
Grøntsagssuppe er et vidt begreb. Du kan lave aspargessuppe, kartoffelsuppe, porresuppe, jordskokkesuppe, tomatsuppe, græskarsuppe og mange, mange andre varianter. Og alle sammen er jo en form for grøntsagssupper.
Men så er der jo den klassiske suppe med selleri, porrer, gulerødder, pastinakker mv. – den type suppe, der normalt koges på kraftben og fugleskrog. Sådan en grøntsagssuppe kan hurtigt blive en tynd omgang, hvis du bare bruger en bouillonterning i stedet for de kraftfulde, animalske smagsgivere.
Heldigvis kan du nemt lave din egen kraftige bouillon, som giver suppen karakter. Du koger rigelige mængder af grønne krydderier eller krydderurter som rosmarin, salvie, timian, laurbærblade og meget gerne løvstikke (også kaldet bouillonurt) – sammen med porretop, løgskræller, hvidløg, gulerodsskræller, og hvad du ellers kan skrabe sammen af grøntsagsrester befriet for jord – samt naturligvis vand, salt og peber.
1 time efter har du den dejligste suppe, som bare skal sies, og så er den klar til en skovlfuld små tern af dine favoritgrøntsager.
Hvis du gerne vil supplere med de gode gammeldags melboller og måske endda kødboller, kan du sagtens selv lave dem, mens suppen koger.
Ingredienser
Suppen |
|
1.5 l vand | |
1 stor håndfuld krydderier eller krydderurter (laurbærblade, rosmarin, salvie, timian, løvstikke...?) | |
1 stor håndfuld grøntsagsrester (porretop, løg- og gulerodsskræller, hvidløg og ...?) | |
20 peberkorn, knust | |
1 spsk. salt | |
Fyld |
|
0.5 selleri | |
3 porrer | |
3 pastinakker | |
6 gulerødder | |
4 kartofler |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Kog alle ingredienser til suppen 1 time under låg - og lad gerne trække 30 minutter eller mere bagefter |
2
Færdig
|
Si suppen |
3
Færdig
|
Rens og skær grøntsagerne i bittesmå tern, porrerne i tynde skiver |
4
Færdig
|
Kog grøntsagstern 5 minutter i suppen, tilsæt porreskiver og kog 2-3 minutter mere |
5
Færdig
|
Servér gloende varm, evt. med hjemmebagte kuvertbrød til |