Ingredienser
-
25 g gær
-
5.5 dl vand
-
500 g rugmel
-
150 g valnødder, grofthakkede
-
1 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
De letbitre, aromatiske valnødder smager fremragende i al slags brød, også i disse rugboller, der er sunde og fiberrige som godt rugbrød – og hyggelige at spise, som alle andre friskbagte boller.
Skal vi nu kalde dem valnøddeboller eller rugbrødsboller? Tja, du bestemmer. Du kan bruge dem med lige stor succes på morgenbordet og til frokost.
Hvis dine børn eller kræsne mand ikke er de store fans af rugbrød, er disse boller måske vejen frem. De er lige så gode for maven og helbredet som rugbrød (der er jo tale om rent rugmel), men krummen i bollerne er lettere, og valnødderne giver lækkerhed.
Opskriften er superlet. Den er udviklet i et primitivt udstyret sommerhus i Tyskland, hvor der hverken var røreskål, røreske, brødform eller noget som helst moderne udstyr. Så vi tog en gryde og rørte alle ingredienser sammen med en spiseske. På med låget og ind i køleskabet for at hvile natten over.
Næste dag brugte vi et par spiseskeer til at sætte den klistrede dej på en bageplade foret med bagepapir. Bollerne fik nu lov at hvile yderligere 30 minutter, før de røg 45 minutter i en 200 grader varm ovn.
Kan det være lettere?
PS. Vi kunne ikke finde frisk gær i de tyske supermarkeder. Så i stedet for 25 gram frisk gær brugte vi 10 g tørgær.
Ingredienser
25 g gær | |
5.5 dl vand | |
500 g rugmel | |
150 g valnødder, grofthakkede | |
1 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rør gær og vand sammen |
2
Færdig
|
Rør de øvrige ingredienser i - dejen skal nu ligne og have konsistens som mørtel |
3
Færdig
|
Dæk dejen til med et viskestykke og lad hvile natten over i køleskab |
4
Færdig
|
Brug 2 spiseskeer til at sætte 10 klistrede boller på bagepapir |
5
Færdig
|
Lad hvile 30 minutter under viskestykket |
6
Færdig
|
Bag bollerne 45 minutter midt i en 200 grader varm ovn |