Ingredienser
-
3 spsk. olie
-
500 g hakket lammekød
-
2 løg
-
2 fed hvidløg
-
2 spsk. æbleeddike
-
2 spsk. karry
-
2 kanelstænger
-
10 hele peberkorn, knust
-
10 kardemommekapsler (se tekst)
-
3 tsk. salt
-
3 gulerødder
-
700 g kartofler
-
1 spidskål
-
5 dl vand
Et par ord om vores opskrift
Lad os skynde os at fortælle, at vi i denne skønne simreret har brugt hakket lammekød – men det kunne lige så godt have været skært lammekød. Eller okse. Eller kalv. Eller svinekød for den sags skyld. I løbet af 1 time er det meste kød mørt; ellers giv det en halv time mere.
Lam i kål er en klassiker i Nordeuropa. Nordmændene har en ekstremt populær vintergryde, der hedder fårikål (ja, sådan staves det altså), hvor de ganske ofte bruger lam i stedet for får. Og irerne guffer med velbehag tonsvis af deres berømte Irish Stew. God, gammeldags husmandskost.
Lam i kål bliver lidt fersk i smagen, hvis det ikke får en skovlfuld krydderier at simre sammen med. Her er karry en oplagt mulighed. Og for at give karrysmagen dybde: Kanel og kardemomme.
Et par små krydderitip: Brug hele kardemommekapsler, som du giver et gok, så de lige åbner sig. Skallen vil gå i opløsning i retten og kan altså sagtens spises med. Brug også gerne hele kanelstænger, som du så bare fisker op lige før servering.
Vi har gjort det let for os selv (og dig): Alting er smidt ned i samme gryde og kogt godt igennem. Ikke noget med at lave kogte kartofler til – næh nej, de ryger i potten sammen med et par gulerødder, og så er alting klar på én gang. Maksimal smag, minimal opvask.
Om du bruger hvidkål eller spidskål, må du selv bestemme. Vi holder så meget af spidskål, at valget faldt på det. Bruger du hvidkål, skal du nok beregne 1/3 hvidkålshoved til denne mængde.
Et skummende glas øl smager forrygende til, skulle vi hilse og sige.
Ingredienser
3 spsk. olie | |
500 g hakket lammekød | |
2 løg | |
2 fed hvidløg | |
2 spsk. æbleeddike | |
2 spsk. karry | |
2 kanelstænger | |
10 hele peberkorn, knust | |
10 kardemommekapsler (se tekst) | |
3 tsk. salt | |
3 gulerødder | |
700 g kartofler | |
1 spidskål | |
5 dl vand |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Varm olien i en god, stor gryde og brun kødet grundigt, så det falder fra hinanden |
2
Færdig
|
Steg grofthakket løg og hvidløg med, til løgene bliver blanke |
3
Færdig
|
Tilsæt eddike og krydderier og steg med, til det begynder at dufte |
4
Færdig
|
Tilsæt gulerødder, kartofler og kål, som er snittet groft, samt vand |
5
Færdig
|
Bring retten i kog og lad den småsimre 1 time under låg |