Ingredienser
-
Base
-
5 dl vand
-
2 terninger hønsebouillon
-
3 laurbærblade
-
5 peberkorn, knust
-
1 tsk. knust allehånde
-
1 tsk. ketchup
-
2 tsk. æbleeddike
-
Desuden
-
40 g smør
-
4 spsk. mel
-
Kulør
Et par ord om vores opskrift
Ingen skal komme mellem os danskere og vores brune sovs. Vi elsker brun sovs til vores flæskesteg og vores andesteg – og til vores frikadeller, hakkebøffer, mørbradbøffer, koteletter… Ja, nogen hælder endda brun sovs over deres burgere!
Det er ingen sag at lave brun sovs til flæskesteg og andesteg. For her afgiver kødet en pragtfuld sky, som er utroligt let at forvandle til brun sovs med masser af smag. Se vores opskrifter på flæskestegssovs og andesovs.
Men hvordan laver man brun sovs ud af det blå? Altså uden at have en god sky som udgangspunkt. Det er den situation, du står i, når du for eksempel vil servere brun sovs til en pandefuld dejlige frikadeller.
Først og fremmest: Lad være med at bruge det fedtstof og stegerester, der ligger tilbage på panden. Ingen af delene er særligt sunde, og de giver faktisk heller ikke så meget smag til sovsen.
Brug i stedet 2 terninger hønsebouillon og noget vand som base. Tilføj laurbærblade og det geniale krydderi allehånde (som også er et vigtigt krydderi i medisterpølse) – begge dele er med til at give sovsen en kødagtig smag. En teskefuld ketchup og en smule eddike giver sovsen umami, uden at du kan smage nogen af delene·
Den gode nyhed er, at denne base bare skal koge 10 minutter. Herefter jævner du med en smørbolle, tilføjer et par dråber kulør og koger 2 minutter mere. Så er der serveret.
Alle vil elske denne sovs! Den smager 100%, som en brun sovs skal smage. Og er hverken for tyk eller for tynd, bare helt tilpas.
Ud fra denne brune sovs kan du hurtigt lave tre andre hyggelige sovser:
- Hurtig vildtsovs: Erstat allehånde med enebær, ketchup med ribsgelé og tilføj 20 g blå ost.
- Hurtig whiskysovs: Tilsæt 3 spsk. whisky samtidig med smørbollen.
- Hurtig rødvinssovs: Erstat 1 dl vand med 1 dl rødvin.
Ingredienser
Base |
|
5 dl vand | |
2 terninger hønsebouillon | |
3 laurbærblade | |
5 peberkorn, knust | |
1 tsk. knust allehånde | |
1 tsk. ketchup | |
2 tsk. æbleeddike | |
Desuden |
|
40 g smør | |
4 spsk. mel | |
Kulør |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Bring alle ingredienser til basen i kog og småkog 10 minutter under låg |
2
Færdig
|
Imens ælter du smør og mel sammen til en smørbolle |
3
Færdig
|
Pisk smørbollen ud i den varme base, tilføj et par dråber kulør og lad småkoge 2-3 minutter |
4
Færdig
|
Er sovsen for tynd? Ryst 2 spsk. mel og 4 spsk. vand sammen og rør i |
5
Færdig
|
Er sovsen for tyk? Rør 1/2 dl vand i |
6
Færdig
|
Smag til med salt og peber |
7
Færdig
|
Du kan sagtens genopvarme sovsen på et senere tidspunkt |