Ingredienser
-
0.5 dl olivenolie
-
1.5 tsk. salt
-
2 løg
-
2 fed hvidløg
-
250 g champignoner
-
2 gulerødder
-
1 stilk blegselleri
-
1 rød peberfrugt
-
100 g valnødder
-
150 g soltørrede tomater
-
1 ds. flået tomat
-
0.5 dl ketchup
-
1 spsk. basilikum
-
1 spsk. oregano
-
1 tsk. chiliflager
-
Desuden
-
500 g tørret pasta
-
Evt. parmesan
Et par ord om vores opskrift
Prøv et sjovt eksperiment: Servér pasta med vegetarisk kødsovs for familien eller vennerne uden at fortælle, hvad der er på tallerkenerne!
Kun de mest fintfølende vil gætte, at det er en 100% vegetarisk ret, du serverer. Alle andre vil lade sig narre af udseendet (det LIGNER almindelig kødsovs) og den skønne smag og spørge, hvilken type kød du har brugt i sovsen.
Men ALLE vil med garanti elske din nye udgave af pasta med (vegetarisk) kødsovs. Den smager klart bedre end traditionel spaghetti bolognese, hvis du spørger os. Og vi er ellers store kødspisere her på Spicy Twists bolognese-redaktion.
Grunden til, at retten smager så godt – og at den smager ganske meget i retning af kødsovs MED kød – er, at der indgår flere ingredienser med umami (den femte grundsmag), som der også er i kød:
Champignoner, valnødder, soltørrede tomater og ketchup giver til sammen retten mindst lige så meget umami, som det hakkede oksekød normalt ville have gjort.
Champignoner, helst markchampignoner, er vigtige. Dels på grund af umamien, dels fordi det er deres gråbrune farve, der giver retten det kødagtige look. Det pudsige er, at svampene overhovedet ikke kan smages i den færdige ret.
Som sagt smager denne vegetariske kødsovs ganske meget som kødsovs med kød. Derfor kan du naturligvis anvende “kødsovsen” i alle de andre sammenhænge, hvor du normalt har brug for kødsovs: Lasagne, moussaka, pizza, kartoffelmos med kødsovs osv.
Retten vil være 100% vegansk, hvis du bruger vegansk pasta og undlader at drysse med parmesan. I stedet for pasta kan du også servere vegetarisk kødsovs med ris.
PS. Denne udgave af spaghetti med kødsovs kræver en foodprocessor eller minihakker. Alle grøntsager skal hakkes fint, og det vil tage 150 år med en almindelig køkkenkniv. Men hvis du har SÅ god tid, så brug endelig din gode gamle kniv.
Ingredienser
0.5 dl olivenolie | |
1.5 tsk. salt | |
2 løg | |
2 fed hvidløg | |
250 g champignoner | |
2 gulerødder | |
1 stilk blegselleri | |
1 rød peberfrugt | |
100 g valnødder | |
150 g soltørrede tomater | |
1 ds. flået tomat | |
0.5 dl ketchup | |
1 spsk. basilikum | |
1 spsk. oregano | |
1 tsk. chiliflager | |
Desuden |
|
500 g tørret pasta | |
Evt. parmesan |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Varm olien op ved middelvarme i en god, stor gryde |
2
Færdig
|
Hak løg, hvidløg og salt fint i foodprocessoren og steg i olien, til løgene bliver blanke |
3
Færdig
|
Hak imens svampene fint i foodprocessoren, hæld ned til løgene og steg videre - en masse vand skal nu fordampe |
4
Færdig
|
Hak imens gulerødder, blegselleri, valnødder og soltørrede tomater fint i foodprocessoren, hæld ned til de øvrige grøntsager - steg videre, til det hele begynder at hænge lidt fast i bunden af gryden |
5
Færdig
|
Tilsæt flået tomat, ketchup og krydderier og kog 20 minutter under låg ved lav varme |
6
Færdig
|
Kog imens pastaen efter anvisningen på pakken |
7
Færdig
|
Servér rygende varmt, evt. med et drys revet parmesan |