Ingredienser
-
1 stk. brystflæsk til porchetta (ca. 3 kg)
-
1 fennikel
-
1 hvidløg
-
2 bdt. persille
-
1 spsk. chiliflager
-
Olivenolie
-
Salt
Et par ord om vores opskrift
Porchetta (udtales pårkætta) er et stort stykke af grisens brystflæsk med svær på den ene side og kød på den anden. Udskæringen vejer ofte omkring 3 kg og rækker til 10 personer.
Porchetta laves som en fyldt rullesteg, hvor ydersiden hele vejen rundt består af sprød svær. Der er således meget mere af den eftertragtede svær på en porchetta end på en almindelig flæskesteg. Samtidig giver det lækre fyld stegen en langt mere interessant smag end det danske sidestykke.
Vi tøver derfor ikke med at kalde porchetta for verdens lækreste flæskesteg!
Du kan købe en færdigrullet porchetta hos bedre slagtere, men hvorfor ikke lave den selv med dit eget lækre fyld? I så fald skal du bestille et stykke brystflæsk beregnet til porchetta – bed også gerne slagteren om at ridse sværen for dig.
Du tilbereder nu en portion krydret fyld og fordeler på kødsiden. Fyldet kan – på italiensk vis – bestå af fennikel, persille og hvidløg. Vi supplerede med chili for lige at give stegen et ekstra pift. Gosh, hvor smagte det godt.
Når fyldet er fordelt, ruller du stegen sammen til en tyk pølse og snører den stramt.
Sidste opgave er at stege porchettaen. Da det jo er en meget stor steg, skal den have lang tid ved middel varme, ca. 3,5 timer.
Vi valgte at tilberede vores porchetta i en kuglegrill. Det var meget lettere end forventet! Vi anbragte en ordentlig dynge glødende briketter i den ene side af grillen og lagde stegen på den anden side, og så lå den bare og passede sig selv i 3,5 timer ved indirekte varme. Sværen blev supersprød, og kødet var perfekt tilberedt, stadig saftigt.
Det er vigtigt, at porchettaen steger ved middelvarme de første to timer, så den ikke bliver branket. Herefter skal den have fuld varme den sidste halvanden time, så sværen bliver knasende sprød.
I en kuglegrill regulerer du varmen med de to spjæld (i låget og nedenunder). Når du har begge spjældene halvt lukket, opnår du middelvarme (kullene brænder langsommere). Når du åbner helt for spjældene, får du fuld varme.
Efter grillningen må stegen gerne lige stå 30 minutter, før du skærer den ud.
Som tilbehør til en porchetta kan du med fordel servere en kold kartoffelsalat med esdragon. Og en italiensk tomatsalat. Plus en ordentlig balje rosévin.
Ingredienser
1 stk. brystflæsk til porchetta (ca. 3 kg) | |
1 fennikel | |
1 hvidløg | |
2 bdt. persille | |
1 spsk. chiliflager | |
Olivenolie | |
Salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rids sværen, hvis slagteren ikke har gjort det for dig |
2
Færdig
|
Anbring kødet på et stykke bagepapir med sværen nedad |
3
Færdig
|
Strø salt og chili ud over kødsiden |
4
Færdig
|
Hak fennikel, hvidløg og persille groft og fordel på kødsiden |
5
Færdig
|
Rul porchettaen så stramt sammen, du kan, og snør sammen med kødsnor |
6
Færdig
|
Gnid sværsiden ind i olivenolie og rigelig salt |
7
Færdig
|
Grill porchettaen 2 timer ved indirekte varme med grillens to spjæld halvt lukket |
8
Færdig
|
Åbn spjældene på grillen helt op og grill yderligere 1,5 timer |
9
Færdig
|
Lad porchettaen hvile på et spækkebræt i 30 minutter |
10
Færdig
|
Servér kødet i tykke skiver |