Ingredienser
-
Rodfrugtmos
-
1 kg rodfrugter, skrællede
-
1 dl mælk
-
25 g smør
-
1 tsk. salt
-
2 æggeblommer
-
1 dl kogevand
-
Tomatsalsa
-
400 g tomater
-
2 peberfrugter
-
2 rødløg
-
2 stængler blegselleri
-
1 chili, uden kerner
-
2 fed hvidløg, knust
-
0.5 bdt. bredbladet persille
-
5 spsk. olie
-
2 spsk. balsamico
-
1 spsk. tørret basilikum
-
1 tsk. salt
-
1 tsk. sukker
Et par ord om vores opskrift
De danske rodfrugter er både sund og billig mad. Og så smager alle rodfrugter utroligt godt, hvis du behandler dem ordentligt.
Har du fx bemærket, at kogte eller bagte pastinakker er lige så søde og venlige som græskar? Og at både selleri og gulerødder mister deres hårdhed og ligeledes bliver søde og indsmigrende, når de bare får varme nok? Prøv det!
Du må selv bestemme, hvad du putter i denne rodfrugtmos: Pastinak, persillerod, selleri, kartoffel, gulerod – alt smager godt. Bemærk dog, at gulerødder skal have en smule længere kogetid end de andre rodfrugter.
I madens verden skal hver dag være en fest, ikke sandt? Derfor skal rodfrugtmosen lige have en tur i ovnen: Bagt rodfrugtmos smager nemlig endnu bedre, end når mosen kun er kogt. Hvis du vil give den ekstra gas, drysser du lige et lag mozzarella på toppen, inden fadet med mos skal ind i ovnen.
Salsa er en mexicansk sovs, ofte med tomater samt chili og noget syrligt, der serveres i rå form. Vi foreslår en lun tomatsalsa, hvor tomater og de øvrige ingredienser lige får 3 minutters varme. Ikke mere, for der skal stadig være bid og friskhed i grøntsagerne.
Bagt rodfrugtmos med lun tomatsalsa er for vegetarer, hvad kartoffelmos med kødsovs er for carnivorer: En dejlig, billig og nem hverdagsret, som ikke gør en sjæl fortræd.
Ingredienser
Rodfrugtmos |
|
1 kg rodfrugter, skrællede | |
1 dl mælk | |
25 g smør | |
1 tsk. salt | |
2 æggeblommer | |
1 dl kogevand | |
Tomatsalsa |
|
400 g tomater | |
2 peberfrugter | |
2 rødløg | |
2 stængler blegselleri | |
1 chili, uden kerner | |
2 fed hvidløg, knust | |
0.5 bdt. bredbladet persille | |
5 spsk. olie | |
2 spsk. balsamico | |
1 spsk. tørret basilikum | |
1 tsk. salt | |
1 tsk. sukker |
Sådan gør du
1
Færdig
|
RodfrugtmosSkær rodfrugterne i mindre stykker og kog møre i vand uden salt – ca. 10 minutter |
2
Færdig
|
Gem lidt af kogevandet |
3
Færdig
|
Varm mælk, smør og salt, til smørret smelter |
4
Færdig
|
Brug håndmikseren til at findele rodfrugterne og hæld mælkeblandingen + æggeblommer i, mens du pisker |
5
Færdig
|
Tilsæt kogevand under fortsat piskning, til konsistensen er perfekt |
6
Færdig
|
Hæld mosen i et smurt fad og bag 30 minutter i en 225 grader varm ovn |
7
Færdig
|
TomatsalsaSkær grøntsagerne i små tern |
8
Færdig
|
Bland grøntsager med de øvrige ingredienser i en gryde og småkog 3 minutter |