Ingredienser
-
200 g chilier
-
10 g ingefær
-
2 fed hvidløg
-
3 limeblade
-
3 spsk. riseddike
-
3 spsk. olie
-
3 spsk. vand
-
1 spsk. limesaft
-
1 tsk. salt
-
1 tsk. sukker
-
Atamon
Et par ord om vores opskrift
En sambal er en sovs eller krydret pasta i Indonesien, Singapore, Malaysia og flere andre lande i det hjørne af verden. Du kan få sambals med alle mulige spændende ting i.
Men så er der jo sambal oelek – en rygende stærk chilipasta, der smager fantastisk i gryderetter (fx chili con carne), supper, shawarmaer, chili burgere og andre sammenhænge, hvor du trænger til et skud HOT.
Sambal oelek kan købes i glas i supermarkedet, og det smager udmærket. Efter vores begreber her på Spicy Twists redaktion er den færdiglavede sambal oelek dog ikke helt stærk nok, og den er for salt. Derfor synes vi, der er god grund til at lave sin egen chili sambal. Det tager ikke mere end 10 minutter.
I Indonesien vil en husmor ofte nøjes med at proppe chilier, eddike og salt i en morter – og bum, så er der en meget enkel, frisklavet sambal oelek til aftensmaden. Men der findes mange opskrifter på sambal oelek, bl.a. med ingefær og hvidløg, som jo gør sig godt i mange af de samme sammenhænge som chili. Nogle foreslår også limeskal, men her foretrækker vi limeblade, der har en lidt skarpere, tør smag. Alternativt kan du bruge et strå citrongræs.
Hvis du hælder sambal oelek på et lufttæt glas skyllet i Atamon, kan det i hvert fald holde sig en måned i køleskab. Måske mere.
Når din sambal oelek er færdig og ligger indbydende i glasset, kan du evt. overhælde den med olie. Det er med til at konservere chilipastaen og gør den en anelse blidere i styrken.
Ingredienser
200 g chilier | |
10 g ingefær | |
2 fed hvidløg | |
3 limeblade | |
3 spsk. riseddike | |
3 spsk. olie | |
3 spsk. vand | |
1 spsk. limesaft | |
1 tsk. salt | |
1 tsk. sukker | |
Atamon |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Blend alle ingredienser (minus Atamon) |
2
Færdig
|
Giv chilipastaen et opkog i en gryde - 1 minut |
3
Færdig
|
Hæld på et sylteglas skyllet i kogende vand og Atamon |
4
Færdig
|
Luk til med det samme og køl af |