Opskrift: Slagterens sorte gryde (fedtfattig)
med kaffe og snaps

0 0
Opskrift: Slagterens sorte gryde (fedtfattig)

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
0.5 kg skært oksekød
4 spsk. olivenolie
4 skalotteløg
50 g koncentreret tomatpuré
1 tsk. salt, peber
2 dl oksebouillon
1 dl stærk kaffe
0.5 dl snaps
Kulør
Blomkålsris
1 blomkål
Kogende vand

Værsgo, en sundere af version af den skønne, gamle klassiker

Ingredienser

  • Blomkålsris

Et par ord om vores opskrift

Del

Sorte gryde er en gammel ret, fra før verden gik af lave. Dengang mormor var ung tænkte man ikke i sunde grøntsager, eksotiske krydderier og fedtfattige sovser.

Næ nej, indholdet i den klassiske sorte gryde er primært oksekød, der svømmer i en sovs af tomat og piskefløde. Krydderierne er salt og peber – og stærk kaffe og snaps!

Den sorte gryde skal koge så længe, at smagen af kaffe og snaps forsvinder. Retten ender med at smage af mørt oksekød i en kraftig, let tomatiseret sovs med en mørk undertone.

For smagens skyld er det vigtigt, at kødet brunes grundigt til en start, før det får lov at snurre sammen med de øvrige ingredienser i mindst 45 minutter.

Oksekødet kan fx være bov, klump, tykkam eller inderlår. Hovedsagen er, at det skal være kød, der kan tåle en lille times varme uden at blive tørt og trevlet.

Vi har ændret et par små detaljer i slagterens gamle opskrift på den sorte gryde:

  • 20 g smør til stegning erstattes af 4 spsk. sund olivenolie
  • 2 dl piskefløde ændres til 2 dl oksebouillon
  • 0 grøntsager ændres til 4 finthakkede skalotteløg

Traditionelt serveres sorte gryde med en god, nærende kartoffelmos. Det smager drøngodt.

Men nu har vi jo sat os for at lave en sundere version af sorte gryde. Derfor bytter vi kartoffelmosen ud med blomkålsris. Det smager også drøngodt, er pærelet at lave og ligger knapt så tungt i maven.

Ingredienser

Antal personer:
0.5 kg skært oksekød
4 spsk. olivenolie
4 skalotteløg
50 g koncentreret tomatpuré
1 tsk. salt, peber
2 dl oksebouillon
1 dl stærk kaffe
0.5 dl snaps
Kulør
Blomkålsris
1 blomkål
Kogende vand
2 fra 8 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Skær kødet i aflange strimler

2
Færdig

Varm olien op i din yndlingsgryde og brun kødet grundigt i mindre portioner

3
Færdig

Steg finthakket løg med mod slutningen af bruningen

4
Færdig

Rør tomatpuré, salt og peber i og steg med 1 minut

5
Færdig

Tilsæt bouillon, kaffe og snaps, bring i kog og småkog under låg i 45 minutter

6
Færdig

Skal sovsen være tykkere, så jævn med 4 spsk. mel rørt ud i 1 dl vand

7
Færdig

Giv sovsen en mørkere farve med et par dråber kulør

8
Færdig

Imens den sorte gryde simrer, kan du lave blomkålsrisen:

9
Færdig

Del blomkålen i buketter og kør til ”ris” i foodprocessoren

10
Færdig

Overhæld blomkålsrisen med rigeligt kogende vand og lad trække mindst 2 minutter – si vandet fra

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Opskrift: Hjemmelavet dilddip til chips
forrige
Opskrift: Hjemmelavet dilddip til chips
Opskrift: Krupnik - polsk suppe med perlebyg
næste
Opskrift: Krupnik – polsk suppe med perlebyg
Opskrift: Hjemmelavet dilddip til chips
forrige
Opskrift: Hjemmelavet dilddip til chips
Opskrift: Krupnik - polsk suppe med perlebyg
næste
Opskrift: Krupnik – polsk suppe med perlebyg

Tilføj Din Kommentar

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here