Ingredienser
-
4 rødspætter, rensede
-
2 dl rugmel
-
50 g smør
-
4 spsk. olie
-
Salt, peber
-
0.5 citron, i skiver
-
1 kg nye kartofler, kogte
-
Persillesmør
-
100 g smør
-
3 spsk. persille, hakket
-
0.5 citron, den revne skal
-
0.5 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
Heldigvis er det sæson for rødspætte hele året – selv om spisekvaliteten topper i sensommeren. Men det betyder, at det altid er muligt at sætte en helstegt rødspætte på bordet. En kongespise!
Det er selvfølgelig meget nemmere bare at smide rødspættefileter på panden. Men det er med fisk som med kød: Du får meget mere smag, saft og kraft, når du tilbereder fangsten ’på benet’.
Heldigvis er det utrolig nemt at stege hele rødspætter. Først 4-5 minutter på den ene side, så 4-5 minutter på den anden side, og værsgo.
Det fine, hvide rødspættekød er så sart i smagen, at det er synd og skam at panere fisken i både mel, æg og rasp. Al smag forsvinder i stegeskorpe. Rødspætter – og de fleste andre fisk – fortjener en helt enkel panering. Og den består af … rugmel.
Også tilbehøret skal være enkelt: Nye kartofler, smør, persille, citron – evt. en skefuld rabarberkompot. Nogen vælger at servere smør og persille i form af en tyk persillesovs. Vi synes, en skive persillesmør med citronskal er mere elegant. Men smag og behag…
Hvis du køber rødspætterne hos fiskehandlerne, så husk lige at spørge, om rognen er fjernet. Ellers skal du måske selv lige gøre det inden stegningen.
Ingredienser
4 rødspætter, rensede | |
2 dl rugmel | |
50 g smør | |
4 spsk. olie | |
Salt, peber | |
0.5 citron, i skiver | |
1 kg nye kartofler, kogte | |
Persillesmør |
|
100 g smør | |
3 spsk. persille, hakket | |
0.5 citron, den revne skal | |
0.5 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Start med at lave persillesmør: Bland alle ingredienser sammen - form til en rulle – og frys rullen ned mindst 30 minutter |
2
Færdig
|
Vend rødspætterne i rugmel |
3
Færdig
|
Steg i smør og olie ved middelhøjvarme i 4-5 minutter på hver side |
4
Færdig
|
Start med at stege den runde, mørke side |
5
Færdig
|
Drys med salt og peber undervejs |
6
Færdig
|
Servér rygende varm fra panden med citron, kartofler og skiver af persillesmør |