Ingredienser
-
16 rå tigerrejer
-
0.5 tsk. salt
-
3 dl ris
-
4.5 dl vand
-
1 ananas
-
2 fed hvidløg
-
30 g ingefær
-
4 spsk. olie
-
2 stængler blegselleri
-
1 gulerod
-
1 rødløg
-
1 spsk. fiskesovs
-
0.5 tsk. chiliflager
-
0.25 bdt. koriander
-
0.5 lime
Et par ord om vores opskrift
Hvis du har holdt daseferie på en af de thailandske paradisøer, er du sandsynligvis stødt på denne klassiker: Stegte ris med ananas og rejer – serveret i en udhulet ananas.
Det er en vildt lækker ret, men vi skal være ærlige at indrømme, at det kun er turister, der spiser den slags. Thaierne har selv deres egne favoritter, og blandt det madglade folkefærd vil en udhulet ananas helt sikkert blive anset for poppet.
Pyt – vi turister har ret til at være poppede, når bare vi betaler regningen og opfører os ordentligt. Og denne omgang stegte ris må du ikke snyde dig selv for.
Bare rolig, det er utroligt let at udhule en moden ananas. Du skærer den simpelt hen midt igennem, og bagefter lader du kniven følge skallens inderside – og vupti, så er indmaden ude. Det tager 3 minutter!
Herefter kan du bruge et par minutter yderligere på at skrabe mere ananaskød ud med en ske, skære stokken af indmaden og snitte ananaskødet i mindre stykker. Men mere end 10 minutter tager det altså ikke – selv for én med 10 tommelfingre.
Allerbedst er det, hvis du kan få fat i rå tigerrejer (kæmperejer). Dem koger du 1,5 minut i letsaltet vand, og dette vand kan du bruge til at koge risene i. Så får dine stegte ris en let smag og duft af skaldyr – det er superlækkert.
Du kan naturligvis også bruge almindelige kogte rejer fra frost. De skal tøs op og først tilsættes til retten lige før servering. I stedet for rejer er der også mange, der bruger fint skåret kyllingefilet. Det skal lige steges et par minutter før de øvrige ting og stilles til side indtil servering.
Hvis du kan få fat i en håndfuld Singha Beer at servere til og samtidig skrue op for varmen i stuen, så er der dømt thailandsk ferieidyl. Sawadee!
Ingredienser
16 rå tigerrejer | |
0.5 tsk. salt | |
3 dl ris | |
4.5 dl vand | |
1 ananas | |
2 fed hvidløg | |
30 g ingefær | |
4 spsk. olie | |
2 stængler blegselleri | |
1 gulerod | |
1 rødløg | |
1 spsk. fiskesovs | |
0.5 tsk. chiliflager | |
0.25 bdt. koriander | |
0.5 lime |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Kog rejer 1,5 minut i kogende vand tilsat salt - fisk rejerne op |
2
Færdig
|
Kog ris 11 minutter i rejevand og lad risen hvile under låg i 11 minutter - køl af |
3
Færdig
|
Del ananassen, udhul den, fjern stokken og snit kødet i små stykker |
4
Færdig
|
Steg finthakket hvidløg og ingefær i olien ved svag varme nogle minutter, uden at det tager farve |
5
Færdig
|
Skru op for varmen og tilsæt risene |
6
Færdig
|
Steg, til risene begynder at blive blanke og sprøde |
7
Færdig
|
Tilsæt de snittede grøntsager og steg med, til de begynder at blive let blanke |
8
Færdig
|
Rør ananasstykker og rejer i risene og lad lige blive lune |
9
Færdig
|
Servér rygende varm i de udhulede ananasskaller og drys med frisk koriander og limebåde |