Ingredienser
-
5 spsk. riseddike
-
3 spsk. sukker
-
1 tsk. salt
-
540 g sushiris
-
6.6 dl vand
Et par ord om vores opskrift
Japans store sushimestre er efter sigende årtier om at lære at tilberede de perfekte sushiris. Alene udvælgelsen af den ypperste rissort er af største vigtighed.
Derfor er det naturligvis en utilsigtet hån mod japansk kogekunst at påstå, at du med denne opskrift får de ultimative og perfekte sushiris. En dygtig japaner kan uden tvivl gøre det meget bedre.
Men – sammenlignet med dansk standard og med de opskrifter, der ellers findes rundt omkring på nettet og på diverse risposer, så får du en portion sushiris, der har den helt rigtige konsistens og smag. Klistrede, med lidt bid, let syrligt-søde, imødekommende over for de lette fiske- og urtesmage, som de skal omfavne.
Normalt tager vi afslappet på vores opskrifter. Normalt kan du tilføje og fjerne og gøre, som det passer dig. Men netop med sushiris vil vi opfordre dig til at følge opskriften til punkt og prikke. Det kræver en zenmesters tålmodighed og en samurais præcision … men så er det altså heller ikke sværere.
De gode sushiris kan du fx bruge til at fremstille nogle skønne makiruller med bl.a. friske krydderurter.
Ingredienser
5 spsk. riseddike | |
3 spsk. sukker | |
1 tsk. salt | |
540 g sushiris | |
6.6 dl vand |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Den bedste begyndelse er at købe de rigtige råvarer: God riseddike samt de små, tykke short grain-ris (sushiris). |
2
Færdig
|
Kig resten af opskriften igennem og find de redskaber frem, som du vil bruge: Gryde(r), skål(e), sigte, træspatel/ske mv. |
3
Færdig
|
Start med din sushi-zu (eddikeblanding): Sukker og salt opløses i den kogende eddike, max. 1 minut, og køles af. |
4
Færdig
|
Skyl de blanke ris i fire, fem, seks hold vand, indtil vandet er klart og risene hvidere. |
5
Færdig
|
Lad risene stå 30 minutter dækket af vand, som så hældes fra. Nu er risene helt hvide. |
6
Færdig
|
Bring ris og vand langsomt i kog, løft ikke på låget, men lyt - de skal koge 12 minutter ved lav varme. |
7
Færdig
|
Lad risene henstå under låg i 10 minutter |
8
Færdig
|
Hæld risene over i et fladt fad af træ eller porcelæn (ej metal) - fordel straks din sushi-zu over og "skær" risene igennem et par minutter med en træpalet, til eddikeblandingen er fordelt, og risene er dampet lidt af. |
9
Færdig
|
Du skal ikke røre rundt i risene, der let klumper - du skal netop “skære” forsigtigt og omhyggeligt. |
10
Færdig
|
Dæk fadet med et fugtigt klæde, til risene skal bruges. |
2 Comments Skjul kommentarer
Under pkt 5 skriver I at vandet skal hældes fra – hvad skal risene så koges i?
Kære Liza
Godt spørgsmål… Det er først i pkt. 6, du skal bruge de 6.6 dl vand, som der står i ingredienslisten. Alt vand før dette punkt er bare noget, du tapper fra hanen med løs hånd. Held & lykke.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist