Ingredienser
-
1 kg laks
-
1 spsk. rosenpeber
-
2 bdt. dild
-
3 spsk. salt
-
4 spsk. sukker
Et par ord om vores opskrift
I middelalderen gravede fiskerne deres laks ned i jorden en uges tid for at mørne det, og så var laksekødet klar til at spise uden yderligere tilberedning. Det er derfor, gravad laks eller gravlaks har fået sit pudsige navn.
I dag har vi heldigvis køleskabe – og adgang til skønne krydderier og krydderurter – så vores gravad laks bliver en del mere raffineret end dengang.
Denne opskrift er den klassiske måde at lave gravad laks på. Med dild, salt og sukker. Vi har dog tilføjet det vidunderlige krydderi, rosenpeber, som lige giver smagen 20% ekstra. Rosenpeber og laks er a match made in heaven.
Kan – eller vil – du ikke skaffe rosenpeber, så kværn godt med almindelig peber ned over laks, dild, salt og sukker.
Se også vores opskrift på ingefær-gravad laks.
Fremgangsmåden er supersimpel. Du tager en side laks og skærer i to lige store stykker. Skindet skal blive på. Så smører du krydderblandingen på kødsiden af de to stykker laks, lægger kødsiderne mod hinanden, lægger i en frysepose i et fad og stiller på køl i to døgn. Undervejs må du gerne vende laksen et par gange, for den afgiver en del væske, som både skal ramme den øverste og den nederste laksehalvdel.
Efter de to døgn er laksen klar til at skære i tynde skiver. Skær skråt nedad mod skindet, så du får så store skiver som muligt.
Gravad laks er en delikatesse både som forret og som frokostret. Servér på hvidt brød med en solid klat hjemmerørt rævesovs.
Ingredienser
1 kg laks | |
1 spsk. rosenpeber | |
2 bdt. dild | |
3 spsk. salt | |
4 spsk. sukker |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær laksen i to lige store stykker – lad skindet blive på |
2
Færdig
|
Knus rosenpeber, hak dilden fint |
3
Færdig
|
Bland peber, dild, salt og sukker til en pasta og smør på laksens kødside |
4
Færdig
|
Læg de to stykker laks sammen, kødside mod kødside |
5
Færdig
|
Læg laksen i en frysepose i et fad – den vil afgive en del væske – i køleskabet |
6
Færdig
|
Lad laksen trække mindst 2 døgn og vend den et par gange undervejs |
7
Færdig
|
Nu er laksen klar til at skære i tynde skiver, skråt nedad mod skindet |