Ingredienser
-
1 kg ferskner
-
Syltelage
-
1 l vand
-
500 g sukker
-
1 citron, saften
-
10 kardemommekapsler
-
2 stjerneanis
Et par ord om vores opskrift
I ikke så gamle dage var en af de mest udbredte desserter i Danmark dåsefrugt med flødeskum. Det var nemt og bekvemt, og alle kunne lide de bløde frugter i den søde sirup. De avancerede husmødre rev måske lidt chokolade over og hakkede en håndfuld nødder.
De to topscorere var nok dåseananas – og dåseferskner. Og bevares, dåseferskner i den medfølgende lage smager skam fint.
Men naturligvis smager hjemmesyltede ferskner endnu bedre. De er friskere, sprødere, og lagen er lidt mere interessant.
De fleste bruger ‘bare’ vanilje i lagen. Enten en vaniljestang, hvor kornene skrabes ud, og både korn og stang koges med – eller vaniljesukker. Det kan du også ’bare’ gøre, hvis du prøver at ramme den klassiske smag af dåseferskner.
Men hvis du synes, det kunne være sjovt med et diskret lille twist på mormors hofdessert, så prøv med stjerneanis og kardemomme i stedet. De to krydderier dominerer bestemt ikke det samlede smagsbillede, men de giver lige et pift fra de varme lande.
At lave hjemmesyltede ferskner er næsten lige så nemt som at klø sig i nakken. Du koger en lage af vand, sukker, krydderier og citronsaft sammen på 10 minutter. Så plumper du de hele ferskner ned i lagen og koger videre i 5 minutter. Bagefter lader du fersknerne stå og mørne i den varme lage, mens de køler af. Til sidst hiver du fersknerne op af lagen, trækker skindet af dem, halverer dem og hælder dem i et sylteglas sammen med så meget lage, der er plads til i glasset.
Den samlede arbejdsindsats er ikke meget mere end 10 minutter. Easy-peasy.
Hvis du vil gemme fersknerne længe, så husk at skylle glasset med atamon. Hvis du derimod vil spise fersknerne inden for de næste 14 dage, så bare opbevar dem på køl uden atamon.
Syltede ferskner smager faktisk allerbedst, når de serveres køligt. For eksempel sammen med denne vaniljecreme, som vi normalt bruger til brændte figner.
Eller med flødeskum lige som hjemme hos mormor.
Ingredienser
1 kg ferskner | |
Syltelage |
|
1 l vand | |
500 g sukker | |
1 citron, saften | |
10 kardemommekapsler | |
2 stjerneanis |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skyl fersknerne og snit et overfladisk kryds i toppen af hver, så de bliver lettere at pille |
2
Færdig
|
Kog alle ingredienser til syltelage i 10 minutter - kardemommekapslerne skal lige have et gok, så de åbner sig |
3
Færdig
|
Plump de hele ferskner ned i lagen og kog videre i 5 minutter |
4
Færdig
|
Lad fersknerne køle af i lagen |
5
Færdig
|
Pil skindet af fersknerne og halvér dem med en skarp kniv |
6
Færdig
|
Læg de halve ferskner i et sylteglas og si lagen ned i glasset – så meget, som der er plads til |
7
Færdig
|
Opbevar fersknerne på køl i op til 14 dage |
8
Færdig
|
Hvis du vil gemme fersknerne længere, så husk at skylle sylteglasset med atamon og kogende vand først - nu kan du opbevare fersknerne et mørkt, ikke for varmt sted i mindst 1 måned |