Ingredienser
-
Løgsovs
-
3 spsk. olivenolie
-
5 løg
-
2 spsk. mel
-
0.5 liter oksebouillon
-
2 dråber kulør
-
Salt, peber
-
Kød
-
600 g teres major
-
2 spsk. olivenolie
-
Salt, peber
-
Eventuelt
-
Asparges
-
Cherrytomater
Et par ord om vores opskrift
Når du bestiller en bøf på restaurant, forventer du givetvis et stykke stegt ko med fritter og måske bearnaise og løgringe. Serveringen er inspireret af den måde, man spiser steaks på i de engelsktalende lande.
I Danmark fik du i gamle dage serveret en engelsk bøf. Det drejer sig stadig om et stykke stegt ko, men dengang var tilbehøret noget med brun sovs, bløde løg og kogte kartofler. Meget lig den måde, vi stadig spiser en gammeldags hakkebøf på.
Det smagte drøngodt, og engelsk bøf var masser af menneskers livret. Men pengene var små, så man fik det ikke så tit.
Har du lyst til at smage? Her kommer vores bud på en let opdateret udgave af engelsk bøf…
Prøv at få fat på den udskæring af koen, der hedder teres major. Det er et mørt stykke kød, der skæres ud af skulderen – nogen kalder den ligefrem for skuldermørbrad. Somme tider har dit supermarked udskæringen, og ellers er slagteren jo altid en mulighed.
De aflange stykker kød skal bare steges 3-4 minutter på hver side (lige som bøffer), hvile i 10 minutter, og så kan der skæres saftige skiver, sådan lidt på skrå.
Se også vores opskrift på teres major på grill
En løgsovs er der ikke meget hokuspokus over, men den smager fantastisk til al stegemad (også fisk). Du steger en masse tyndt skårne løg bløde i lidt fedtstof, rører en smule mel i og hælder bouillon over. Et par dråber kulør til sidst fuldender værket.
Som tilbehør til vores moderniserede engelske bøf foreslår vi at droppe kartoflerne. I stedet steger vi et bundt asparges på den pande, kødet lå på (men nu ligger kødet jo og hviler), og bagefter steger vi nogle dejlige søde cherrytomater. Det tager 7-8 minutter i alt. Voila!
Ingredienser
Løgsovs |
|
3 spsk. olivenolie | |
5 løg | |
2 spsk. mel | |
0.5 liter oksebouillon | |
2 dråber kulør | |
Salt, peber | |
Kød |
|
600 g teres major | |
2 spsk. olivenolie | |
Salt, peber | |
Eventuelt |
|
Asparges | |
Cherrytomater |
Sådan gør du
1
Færdig
|
LøgsovsVarm olien op ved middellav varme på en pande |
2
Færdig
|
Skær løgene i tynde både eller halve skiver – steg 10-15 minutter, til løgene er bløde og blanke, men ikke har taget farve |
3
Færdig
|
Rør melet i og lad stege med 1 minut |
4
Færdig
|
Rør bouillonen i og lad småkoge mindst 5 minutter |
5
Færdig
|
Rør et par dråber kulør i og smag til med salt og peber |
6
Færdig
|
KødTag kødet ud af køleskabet mindst 1 time, inden det skal steges – dup det tørt med et stykke køkkenrulle |
7
Færdig
|
Varm olien op ved middelhøj varme på en pande |
8
Færdig
|
Steg kødet 3-4 minutter på hver side – der skal komme en flot stegeskorpe på |
9
Færdig
|
Drys med salt og peber og læg kødet til hvile på et spækkebræt med kødrille – det må ikke tildækkes |
10
Færdig
|
Efter 10 minutter kan du skære kødet ud i halvtykke skrå skiver |
11
Færdig
|
EventueltSteg asparges ved middelvarme i lidt olie på panden, du netop har stegt kød på – de skal have i alt 5-6 minutter – drys med salt |
12
Færdig
|
Steg tomaterne et par minutter ved høj varme, til de er gennemvarme |