Opskrift: Hakkebøf med bløde løg
brun sovs og lynhurtig agurkesalat

0 0
Opskrift: Hakkebøf med bløde løg

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
Bløde løg
3 store løg
50 g smør
Agurkesalat
1 agurk
¼ dl lagereddike
3 tsk. sukker
1 tsk. salt
Brun sovs - fond
5 dl vand
2 terninger hønsebouillon
3 laurbærblade
5 peberkorn, knust
1 tsk. knust allehånde
1 tsk. ketchup
2 tsk. æbleeddike
4 spsk. mel
Kulør
Hakkebøffer
500 g hakket oksekød
4 spsk. olivenolie
Salt, peber

Sådan laver du en stensikker udgave af Danmarks uofficielle nationalret

Tilhører:
  • Børnemad

Ingredienser

  • Bløde løg

  • Agurkesalat

  • Brun sovs - fond

  • Hakkebøffer

Et par ord om vores opskrift

Del

Hakkebøffer er så nær ved at være Danmarks nationalret, at vi ligefrem kalder det dansk bøf. Det er mindst lige så dansk som frikadeller, flæskesteg og leverpostej.

Den mest populære udgave af retten er naturligvis: Hakkebøffer med bløde løg, brun sovs og kartofler og ‘surt’ til (agurkesalat).

Her viser vi dig en stensikker udgave af den gamle danske middagsret, som er ren mormormad:

  • Hvordan du steger hakkebøfferne
  • Hvordan du laver de bløde løg
  • Hvordan du laver en virkelig god brun sovs
  • Hvordan du laver en lynhurtig, genial agurkesalat

En af hemmelighederne er timingen:

  1. Løgene skal have længst tid, så dem starter du med at sætte over
  2. Imens løgene steger, bruger du 5 minutter på agurkesalaten, som lige skal stå og trække
  3. Nu koger du fonden til sovsen og får sat kartofler over
  4. Så skal sovsen jævnes og blandes med de bløde løg.
  5. Til sidst steger du bøfferne, som skal have 6-10 minutter afhængig af tykkelse.

De officielle råd om stegetiden for hakkebøffer siger, at bøffen bør steges 1 minut pr. millimeters tykkelse. Det dræber eventuelle bakterier i kødet. En 1 cm tyk bøf skal altså steges 10 minutter; 5 minutter på hver side. En saftig hakkebøf ender med en kernetemperatur på 60 grader.

Når du steger hakkebøfferne, skal pande og fedtstof (smør og/eller olivenolie) være godt varmt, før du lægger bøfferne på. Herefter steger du ved middelhøj temperatur, så hakkebøfferne ikke koger og ikke bliver brændte.

Vi foretrækker, at de bløde løg får lov til at give smag til sovsen. Så når løgene er stegt dejligt bløde, rører vi mel i løgene og hælder fonden henover. Rør lidt rundt, og efter 3-4 minutter er sovsen perfekt tyk og mættet med bløde løg.

Om agurkesalaten er blot at sige, at du umuligt kan finde en nemmere opskrift. Riv agurken i tynde skiver på slidsen af dit råkostjern eller skær i tynde skiver. Bland agurkeskiverne med lidt eddike, sukker og salt i en frysepose, lad trække 20-30 minutter, og værsgo. Højst 5 minutters arbejdsindsats.

Et tip om kogning af kartofler: Vælg små, ikke for jordede kartofler, hæld vand og salt ved og kog 10 minutter. Lad stå 5 minutter i det varme vand, prik med en gaffel og mærk, om kartoflerne er gennemkogt; ellers lad dem stå lidt længere i vandet. Nu er kartoflerne klar til at pille, som det sig hør og bør til en rigtig hakkedreng.

Som vin til hakkebøffer med bløde løg bør du vælge en drue med masser af smag og frugt. En Primitivo fra Italien, en Temperanilla fra Spanien eller en Zinfandel fra Californien går du aldrig galt i byen med.

Men ellers vil en kælderkold håndbajer nok være Flyttemand Olsens førstevalg til hans hakkebøffer. ”Emma-a-a…?”

0/5 (0 Reviews)

Ingredienser

Antal personer:
Bløde løg
3 store løg
50 g smør
Agurkesalat
1 agurk
¼ dl lagereddike
3 tsk. sukker
1 tsk. salt
Brun sovs - fond
5 dl vand
2 terninger hønsebouillon
3 laurbærblade
5 peberkorn, knust
1 tsk. knust allehånde
1 tsk. ketchup
2 tsk. æbleeddike
4 spsk. mel
Kulør
Hakkebøffer
500 g hakket oksekød
4 spsk. olivenolie
Salt, peber

Sådan gør du

1
Færdig

Bløde løg

Start med at sætte løgene over, da de skal have længst tid
Skræl løgene, skær i halve og skær i tynde (halve) skiver
Varm smørret op på en pande ved middelvarme, lad bruse af og steg løgene i mindst 15 minutter, gerne længere, til de er blanke og bløde

2
Færdig

Agurkesalat

Riv agurken på slidsen af dit rivejern eller skær i tynde skiver
Læg skiverne i en frysepose og fyld eddike, sukker og salt ved
Ryst posen grundigt og vent 30 minutter
Hæld vandet fra og servér

3
Færdig

Brun sovs

Bring alle ingredienser til fonden (minus mel og kulør) i kog og småkog 10 minutter under låg
Rør melet ud i de bløde løg på panden, til alt mel er optaget – blusset skal stadig være på middelvarme
Hæld fonden ned til løgene, mens du rører rundt – lad småsimre i 3-4 minutter, til sovsen tykner
Er sovsen for tynd? Ryst 2 spsk. mel og 4 spsk. vand sammen og rør i
Er sovsen for tyk? Rør 1/2 dl vand i
Justér farven med et par dråber kulør
Smag til med salt og peber

4
Færdig

Hakkebøffer

Form kødet til flotte, runde bøffer og hak overfladen let på kryds og tværs med en skarp kniv
Varm olien op på en pande ved middelhøj varme i mindst 1 minut – olien skal være pænt varm
Steg hakkebøfferne 1 minut pr. millimeters tykkelse – en bøf på 1 cm skal stege 10 minutter – 5 minutter på hver side

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.300 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad.

raasyltet-appelsinmarmelade
forrige
Opskrift: Råsyltet appelsinmarmelade på 15 minutter
thai-groen-karry-med-rejer-og-nudler
næste
Opskrift: Thai grøn karry med rejer og nudler
raasyltet-appelsinmarmelade
forrige
Opskrift: Råsyltet appelsinmarmelade på 15 minutter
thai-groen-karry-med-rejer-og-nudler
næste
Opskrift: Thai grøn karry med rejer og nudler

Tilføj Din Kommentar