Ingredienser
-
Bløde løg
-
3 store løg
-
50 g smør
-
Agurkesalat
-
1 agurk
-
¼ dl lagereddike
-
3 tsk. sukker
-
1 tsk. salt
-
Brun sovs - fond
-
5 dl vand
-
2 terninger hønsebouillon
-
3 laurbærblade
-
5 peberkorn, knust
-
1 tsk. knust allehånde
-
1 tsk. ketchup
-
2 tsk. æbleeddike
-
4 spsk. mel
-
Kulør
-
Hakkebøffer
-
500 g hakket oksekød
-
4 spsk. olivenolie
-
Salt, peber
Et par ord om vores opskrift
Hakkebøffer er så nær ved at være Danmarks nationalret, at vi ligefrem kalder det dansk bøf. Det er mindst lige så dansk som frikadeller, flæskesteg og leverpostej.
Den mest populære udgave af retten er naturligvis: Hakkebøffer med bløde løg, brun sovs og kartofler og ‘surt’ til (agurkesalat).
Her viser vi dig en stensikker udgave af den gamle danske middagsret, som er ren mormormad:
- Hvordan du steger hakkebøfferne
- Hvordan du laver de bløde løg
- Hvordan du laver en virkelig god brun sovs
- Hvordan du laver en lynhurtig, genial agurkesalat
En af hemmelighederne er timingen:
- Løgene skal have længst tid, så dem starter du med at sætte over
- Imens løgene steger, bruger du 5 minutter på agurkesalaten, som lige skal stå og trække
- Nu koger du fonden til sovsen og får sat kartofler over
- Så skal sovsen jævnes og blandes med de bløde løg.
- Til sidst steger du bøfferne, som skal have 6-10 minutter afhængig af tykkelse.
De officielle råd om stegetiden for hakkebøffer siger, at bøffen bør steges 1 minut pr. millimeters tykkelse. Det dræber eventuelle bakterier i kødet. En 1 cm tyk bøf skal altså steges 10 minutter; 5 minutter på hver side. En saftig hakkebøf ender med en kernetemperatur på 60 grader.
Når du steger hakkebøfferne, skal pande og fedtstof (smør og/eller olivenolie) være godt varmt, før du lægger bøfferne på. Herefter steger du ved middelhøj temperatur, så hakkebøfferne ikke koger og ikke bliver brændte.
Vi foretrækker, at de bløde løg får lov til at give smag til sovsen. Så når løgene er stegt dejligt bløde, rører vi mel i løgene og hælder fonden henover. Rør lidt rundt, og efter 3-4 minutter er sovsen perfekt tyk og mættet med bløde løg.
Om agurkesalaten er blot at sige, at du umuligt kan finde en nemmere opskrift. Riv agurken i tynde skiver på slidsen af dit råkostjern eller skær i tynde skiver. Bland agurkeskiverne med lidt eddike, sukker og salt i en frysepose, lad trække 20-30 minutter, og værsgo. Højst 5 minutters arbejdsindsats.
Et tip om kogning af kartofler: Vælg små, ikke for jordede kartofler, hæld vand og salt ved og kog 10 minutter. Lad stå 5 minutter i det varme vand, prik med en gaffel og mærk, om kartoflerne er gennemkogt; ellers lad dem stå lidt længere i vandet. Nu er kartoflerne klar til at pille, som det sig hør og bør til en rigtig hakkedreng.
Som vin til hakkebøffer med bløde løg bør du vælge en drue med masser af smag og frugt. En Primitivo fra Italien, en Temperanilla fra Spanien eller en Zinfandel fra Californien går du aldrig galt i byen med.
Men ellers vil en kælderkold håndbajer nok være Flyttemand Olsens førstevalg til hans hakkebøffer. ”Emma-a-a…?”
Ingredienser
Bløde løg |
|
3 store løg | |
50 g smør | |
Agurkesalat |
|
1 agurk | |
¼ dl lagereddike | |
3 tsk. sukker | |
1 tsk. salt | |
Brun sovs - fond |
|
5 dl vand | |
2 terninger hønsebouillon | |
3 laurbærblade | |
5 peberkorn, knust | |
1 tsk. knust allehånde | |
1 tsk. ketchup | |
2 tsk. æbleeddike | |
4 spsk. mel | |
Kulør | |
Hakkebøffer |
|
500 g hakket oksekød | |
4 spsk. olivenolie | |
Salt, peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Bløde løgStart med at sætte løgene over, da de skal have længst tid |
2
Færdig
|
AgurkesalatRiv agurken på slidsen af dit rivejern eller skær i tynde skiver |
3
Færdig
|
Brun sovsBring alle ingredienser til fonden (minus mel og kulør) i kog og småkog 10 minutter under låg |
4
Færdig
|
HakkebøfferForm kødet til flotte, runde bøffer og hak overfladen let på kryds og tværs med en skarp kniv |