Ingredienser
-
Mørdej
-
160 g smør
-
125 g hvedemel
-
125 g speltmel
-
1 æg
-
1 tsk. salt
-
Fyld
-
500 g kartofler
-
4 løg
-
3 spsk. olie
-
1 spsk. æbleeddike
-
1 tsk. timian
-
0.5 tsk. salt
-
3 æg
-
200 g cremefraiche 38%
-
100 g parmesan
-
1 spsk. sennep
-
0.5 muskatnød, revet
-
1 tsk. salt, peber
Et par ord om vores opskrift
Kartoffeltærte smager vidunderligt både varm, kold og lunken, på et hvilket som helst tidspunkt af døgnet – i stedet for æg til brunch, som frokost, som forret, som hovedret med salat til eller som en af de grønne retter på en (tapas) buffet.
Vi har tryllet lidt med mørdejen, så det bliver en del nemmere for dig. For det første kan du hælde alle ingredienser til dej i en skål på én gang og nulre den sammen til en lækker dej uden yderligere processer. For det andet trykker du dejen direkte ud i dit tærtefad i stedet for først at skulle rulle den ud på et bord. Fadet med dejen skal hvile køligt 1 time og herefter forbages i 15 minutter.
Fyldet til kartoffeltærten består af et lag søde, bløde løg stegt nænsomt på panden. Herover hældes en cremet æggemasse med cremefraiche og revet parmesan. Og til sidst lægges et lag let kogte kartofler som låg på herlighederne.
Du kan sagtens erstatte løgene med 2-3 porrer, der også lige skal blancheres på panden. Eller revne gulerødder. Eller squash. Eller…?
Denne kartoffeltærte er en vegetarret, men hvis du ikke siger det til nogen, kan du selvfølgelig altid drysse en håndfuld stegt bacon eller kogt skinke ned sammen med løgene.
Ingredienser
Mørdej |
|
160 g smør | |
125 g hvedemel | |
125 g speltmel | |
1 æg | |
1 tsk. salt | |
Fyld |
|
500 g kartofler | |
4 løg | |
3 spsk. olie | |
1 spsk. æbleeddike | |
1 tsk. timian | |
0.5 tsk. salt | |
3 æg | |
200 g cremefraiche 38% | |
100 g parmesan | |
1 spsk. sennep | |
0.5 muskatnød, revet | |
1 tsk. salt, peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Brug hænderne til at blande ingredienserne til dejen sammen |
2
Færdig
|
Tryk dejen jævnt ud i et stort tærtefad, så også siderne er dækket - stil køligt i 1 time |
3
Færdig
|
Forbag dejen 15 minutter ved 180 grader (pyt med, at den buler let bagefter) |
4
Færdig
|
Skær kartoflerne i tynde skiver og kog 5 minutter i letsaltet vand - køl af |
5
Færdig
|
Skær løgene i skiver eller tynde både og steg blanke i olien 10 minutters tid ved middelvarme - de må ikke blive brune |
6
Færdig
|
Tilsæt æbleeddike, timian og salt mod slutningen af stegningen og rør godt igennem |
7
Færdig
|
Pisk æg, cremefraiche, parmesan, sennep og krydderier sammen |
8
Færdig
|
Fordel løgene ud over tærtebunden og hæld æggeblandingen over |
9
Færdig
|
Læg kartoffelskiverne øverst og drys med lidt salt |
10
Færdig
|
Bag 30 minutter midt i en 180 grader varm ovn |
11
Færdig
|
Giv kartoffeltærten 3-4 minutter grill til sidst for farvens skyld |