Ingredienser
-
4 blæksprutte tuber
-
3 dl mel
-
1 tsk. salt, peber
-
1 liter olie
-
Tamarindsauce
-
4 spsk. fiskesovs
-
3 spsk. tamarindpasta
-
3 spsk. vand
-
1.5 spsk. sukker
-
1 fed hvidløg
-
1 tsk. chiliflager
Et par ord om vores opskrift
Vi spiser for få blæksprutter i Danmark. Det er sund, proteinrig mad nærmest uden kalorier og en god kilde til de vigtige omega 3-fedtsyrer.
Blæksprutter smager af så lidt, at selv folk, der ikke bryder sig om fisk, kan spise dem. Til gengæld er sprutterne geniale som samlingspunkt for alverdens spændende smagskombinationer. Tænk på en halvkedelig vært, der er god til at samle sjove mennesker omkring sig.
Apropos sjove mennesker, så skulle du invitere dine bedste venner til at prøve denne forrygende snack / forret. Den smager vitterlig som det autentiske Asien. I tilgift er den nem og hurtig at lave.
Muc chien mam me hedder retten på vietnamesisk: Friterede blæksprutter med tamarindsauce.
I Vietnam bruger man selvfølgelig hele små blæksprutter med krop, arme og sugekopper. Hvis du kan få fat på en håndfuld af dem, så gør det. Her i Danmark er det mest almindeligt med de hvide, rensede blækspruttekroppe – tuber – som er lige til at skære i ringe og stege eller koge.
Hvis du køber blækspruttetuberne på frost, så sørg for at tø dem op i god tid. Gerne to døgn i køleskab til langsom optøning. Herefter er det vigtigt at duppe så meget vand som muligt af de hvide kroppe – ellers sprutter de nemlig kolossalt meget, når de bliver stegt. Sprutter – fangede du den 🙂
Skær de optøede blækspruttetuber i tykke ringe og vend dem i en blanding af mel, salt og peber. Det er lettest at hælde det hele i en frysepose, puste den op og ryste den. Det tager 1 minut at fordele melet på blæksprutteringene på den måde.
Imens opvarmer du 1 liter olie (fx solsikkeolie) i en gryde ved høj varme. Når olien er godt varm, smider du blæksprutteringene i lidt ad gangen – de skal have 3-4 minutter, til de er lysebrune – og fisker dem op på fedtsugende papir.
Tamarindsaucen er det, der giver sprutterne smag. Tamarind er de syrlige frugter fra træet af samme navn, og vi fik i en asiatisk butik fat i en dejlig tamarindpasta, som er lige til at bruge i sovsen. Ellers kan du købe en blok tamarind, som skal opløses i kogende vand. I yderste nødsfald kan du bruge et par spsk. limesaft i stedet; det smager også fint.
Tamarindpastaen røres med vand, fiskesovs, sukker, hvidløg og chili. Det tager højst 2 minutter, og smagen af denne enkle sauce er fuldkommen autentisk.
De lune blæksprutteringe dyppes i tamarindsaucen – spis gerne med pinde – og skylles ned med en flok iskolde øller.
Ingredienser
4 blæksprutte tuber | |
3 dl mel | |
1 tsk. salt, peber | |
1 liter olie | |
Tamarindsauce |
|
4 spsk. fiskesovs | |
3 spsk. tamarindpasta | |
3 spsk. vand | |
1.5 spsk. sukker | |
1 fed hvidløg | |
1 tsk. chiliflager |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Sørg for, at de hvide blækspruttekroppe er helt tøet op - skær dem i tykke ringe - dup dem tørre for vand |
2
Færdig
|
Hæld blæksprutteringe, mel, salt og peber i en frysepose, pust den op og ryst rundt, til melet er fordelt på ringene |
3
Færdig
|
Varm olien op i en gryde ved ret høj varme og smid nu blæksprutteringe i lidt ad gangen |
4
Færdig
|
Steg, til blæksprutteringene er lysebrune - 3-4 minutter - fisk op på fedtsugende papir og steg et nyt hold ringe |
5
Færdig
|
Rør ingredienserne til tamarindsauce sammen |
6
Færdig
|
Servér de lune blæksprutteringe med tamarindsauce - spis dem gerne med pinde, hvis I kan |