Ingredienser
-
Bøf Stroganoff
-
2 spsk. olivenolie
-
1 kg skært oksekød
-
300 g champignon
-
0.5 tsk. salt
-
3 store løg
-
200 g røget skinke
-
300 g cherrytomater
-
2 spsk. paprika
-
6 dl kogende vand
-
10 korn allehånde
-
10 korn sort peber
-
2 tsk. salt
-
0.5 dl hvedemel
-
1 dl vand - i stedet for fløde
-
Persille til pynt
-
Butternut squash-mos
-
2 butternut squash
-
2 spsk. olivenolie
-
1 tsk. salt
-
0.5 tsk. cayennepeber
-
1 dl kogende vand
-
1 terning hønsebouillon
Et par ord om vores opskrift
Bøf Stroganoff er en af denne verdens mest udbredte gryderetter. Legenden starter under Napoleonskrigene i det 19. århundrede. Et medlem af den hovedrige Stroganov-slægt var udstationeret i Sibirien, og her var så isnende koldt, at oksekødet ofte var bundfrossent, når det skulle bruges. Stroganovs rådsnare kok fandt på at lave en ret, hvor kødet blev skåret i papirtynde skiver, så det kunne koges mørt – og denne ret opkaldt den gode mand naturligvis efter sin arbejdsgiver, som det sig hør og bør.
Efterhånden som bøf Stroganoff vandt udbredelse rundt omkring på kloden, udviklede retten sig også i komposition alt afhængig de lokale råvarer og præferencer. I Brasilien er der for eksempel rejer i en bøf Stroganoff, finnerne bruger en særlig finsk pølse, amerikanerne spiser ægnudler til, mens japanerne selvfølgelig nyder retten med ris og soya.
Ak ja, de stakkels mennesker ved ikke bedre! Det gør vi danskere til gengæld. I en helt rigtig gryde bøf Stroganoff skal der naturligvis oksekød i strimler (tykkam, inderlår, klump), som simres smørmørt i selskab med bacon, løg, champignoner, fløde, tomatpuré og paprika. Hertil en skudefuld gammeldaws kartoffelmos med rigeligt smør og sødmælk.
Men, hov stop! Kan man dog ikke spare en smule på kalorierne og alligevel opnå et lækkert resultat??
Svaret er: Jo, for pokker da! Her kommer en version af bøf Stroganoff uden alt fedtet, men med præcis lige så stor velsmag, som du er vant til:
- I stedet for fedtholdigt bacon bruger vi mager, røget skinke
- I stedet for kalorieholdig oksebouillon bruger vi allehånde og en smule mere paprika
- I stedet for tomatpuré bruger vi cherrytomater, der giver en friskere, renere smag
- I stedet for fløde og smør til at jævne sovsen (smørbolle) bruger vi vand og hvedemel
Tro os – denne slankeudgave af bøf Stroganoff smager FANTASTISK!
Det gør mosen også. Men i stedet for den traditionelle kartoffelmos foreslår vi en mos af butternut squash, der indeholder færre kulhydrater – og hvor smør og mælk er erstattet af en smule (sund) olivenolie og hønsebouillon.
For at få mest mulig smag i mosen bages butternut squash i ovnen (præcis lige så længe, som kødet simrer). Du kan naturligvis også bruge græskar, Hokkaido, søde kartofler eller almindelige kartofler og tilberede dem på samme måde.
Skal vi gå i gang?
Ingredienser
Bøf Stroganoff |
|
2 spsk. olivenolie | |
1 kg skært oksekød | |
300 g champignon | |
0.5 tsk. salt | |
3 store løg | |
200 g røget skinke | |
300 g cherrytomater | |
2 spsk. paprika | |
6 dl kogende vand | |
10 korn allehånde | |
10 korn sort peber | |
2 tsk. salt | |
0.5 dl hvedemel | |
1 dl vand - i stedet for fløde | |
Persille til pynt | |
Butternut squash-mos |
|
2 butternut squash | |
2 spsk. olivenolie | |
1 tsk. salt | |
0.5 tsk. cayennepeber | |
1 dl kogende vand | |
1 terning hønsebouillon |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Bøf StroganoffFind en sliplet-pande og en kogegryde frem - ideen er nu, at du bruner tingene én ad gangen på panden og hælder over i gryden |
2
Færdig
|
Skær kødet i tynde strimler (tykkelse ca. 0,5 cm) |
3
Færdig
|
Varm panden godt op med olien og brun 1/3 af kødet ad gangen – videre over i gryden |
4
Færdig
|
Halvér champignonerne og rist grundigt på panden sammen med 0.5 tsk. salt - videre over i gryden |
5
Færdig
|
Skær løg i tynde både og steg næsten bløde på panden - videre over i gryden |
6
Færdig
|
Skær skinke i strimler og steg sprødt på den varme pande – videre over i gryden |
7
Færdig
|
Rist halverede tomater og paprika hurtigt på panden - videre over i gryden |
8
Færdig
|
Kog panden hurtigt af med vand - videre over i gryden |
9
Færdig
|
Knus allehånde, peber og salt, rør i retten, læg låg på og småkog 30-45 minutter (afhængigt af, hvilken type kød du har brugt) |
10
Færdig
|
Når kødet er mørt, pisker du mel og vand sammen og rører i retten – kog 5 minutter mere |
11
Færdig
|
Servér rygende varm med et drys persille |
12
Færdig
|
Butternut squash-mosSkræl squashene, skær igennem på den lange led og skrab kernerne ud med en ske |
13
Færdig
|
Skær i mindre stykker, hæld i et stort ovnfast fad og bland med olie, salt og peber |
14
Færdig
|
Bag 45 minutter på næstnederste rille i en 200 grader varm ovn |
15
Færdig
|
Lav en stærk bouillon af kogende vand og bouillonterning |
16
Færdig
|
Blend den bagte squash og bouillon til en blød mos |