Opskrift: Ægte tyrkisk baklava

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
150 g usaltede pistaciekerner
150 g valnødder
100 g mandler
1 spsk. kanel
150 g usaltet smør
300 g filodej
2.5 dl sukker
2.5 dl vand
2 dl honning
1 citron, saft og skal

Opskrift: Ægte tyrkisk baklava

med kanel og honning

Sød, saftig og superautentisk nødde-/honningfristelse

Ingredienser

Et par ord om vores opskrift

Del

Hvis du én gang har smagt baklava, glemmer du det aldrig igen! Baklava er sød og klistret og smager præcis, som en kage fra de varme lande skal.

Baklava er sandsynligvis opfundet før Kristi fødsel et eller andet sted i dét, der senere skulle blive det osmanniske rige, som dækkede Tyrkiet, Balkan, Persien, de arabiske lande og meget af Mellemøsten. Derfor gør mange lande i dag krav på, at det er dem, der oprindeligt fandt på baklava. Spørg bare i Armenien, i Iran eller sågar i Grækenland.

Men mest berømt for deres baklava er nok tyrkerne. Her kan du købe baklava overalt, og selv om kagen er hvinende sød, nydes den ofte med en kop meget sød kaffe eller te til. Sød med sød på.

Det varierer en del, hvilken type dej og hvilken type nødder der bruges i baklava. Men en filodej, som du pensler med usaltet smør smager helt rigtigt. Det samme gør en blanding af usaltede pistaciekerner, valnødder og mandler, der hakkes halvgroft og blandes med kanel.

Honninglagen, der skal ovenpå, koges ofte med rosenvand som smagsgiver. Men efter vores (og mange andres) mening bliver dét FOR sødt. Derfor bruger vi citronsaft og -skal i stedet. Du kan også bruge halvt appelsin, halvt citron. Og bare rolig, kagen bliver stadig rigeligt sød.

Pakker med filodej er forskellige. I vores pakke var der 300 gram og præcis nok til 14 lag. Men det kunne også have været 16-18 lag, det betyder ikke så meget. Princippet er, at bund og top i en baklava skal bestå af mange lag filodej. I midten fordeles nøddeblandingen i 2-3 lag med 2 stykker filodej mellem hvert lag.

Når du har lagt baklavaen sammen i din form (fx 20 x 30 cm), skal du med en skarp kniv skære den i ruder på ca. 6 x 4 cm. Det er vigtigt, at du skærer helt ned til bagepapiret, da det ellers kan være svært at løsne de klistrede stykker kage ved servering.

Nu skal kagen bages (30 minutter ved 180 grader), og bagefter skal honninglagen hældes over den brændende varme kage og trænge ind overalt. Når baklavaen er kølet af, er den klar til servering. Den er ret porøs, og de fine diamantformede stykker skal håndteres med varsomhed. God appetit.

0/5 (0 Reviews)

Sådan gør du

1
Færdig

Hak de tre slags nødder halvgroft - gem lidt pistaciekerner til pynt

2
Færdig

Rist nødderne 2-3 minutter på en varm pande, til de begynder at dufte - bland med kanel

3
Færdig

Smelt smørret

4
Færdig

Beklæd en form (ca. 20 x 30 cm) med bagepapir

5
Færdig

Klip filodejen i stykker, der passer til formen - der skal være mindst 10 lag, gerne mange flere

6
Færdig

Pensl 5 stykker filodej med smør på begge sider og læg i bunden

7
Færdig

Hæld 1/3 af nøddeblandingen henover

8
Færdig

Pensl 2 stykker filodej med smør på begge sider og læg henover

9
Færdig

Hæld 1/3 af nøddeblandingen henover

10
Færdig

Pensl 2 stykker filodej med smør på begge sider og læg henover

11
Færdig

Hæld 1/3 af nøddeblandingen henover

12
Færdig

Pensl 5 stykker filodej med smør på begge sider og læg på toppen - tryk kagen lidt sammen

13
Færdig

Skær kagen i ruder på ca. 6 x 4 cm med en skarp kniv - skær helt ned til bagepapiret

14
Færdig

Bag 30 minutter midt i en 180 grader varm ovn

15
Færdig

Kog sukker, vand, honning og citron til en lage ved lav varme og under låg - ca. 20 minutter

16
Færdig

Tag kagen ud af ovnen, hæld den varme lage over og køl af før servering

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 900 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad.

Opskrift: Omelet med kantareller
forrige
Opskrift: Omelet med kantareller
Opskrift: Den berømte indiske samosa
næste
Opskrift: Den berømte indiske samosa
Opskrift: Omelet med kantareller
forrige
Opskrift: Omelet med kantareller
Opskrift: Den berømte indiske samosa
næste
Opskrift: Den berømte indiske samosa