Ingredienser
-
25 g gær
-
550 g hvedemel (cirka)
-
1 dl vand
-
200 g smør, grofthakket
-
5 æg
-
2 tsk. sukker
-
2 tsk. salt
-
Pensling
-
1 æggeblomme
-
1 tsk. vand
Et par ord om vores opskrift
Lad os lige definere, hvad den perfekte burgerbolle skal kunne? Den er fast nok til at kunne holde på en masse fyld uden at smuldre, men samtidig så blød, at den er lige til at bide igennem uden forhindringer. Samtidig er bollen svampet nok til at kunne opsuge al saft fra bøf og grøntsager.
Nå ja, og så skal den perfekte burgerbolle naturligvis smage – perfekt! Lidt sød, lidt salt, meget, meget venligt.
Det er af alle disse årsager, at gourmetburger-restauranter i disse år sværger til brioche-bollen. Brioche er ‘the shit’, når du vil kæle maksimalt for din burger.
Brioche er et fransk ord, som i sin oprindelse betyder at bearbejde dej med en kagerulle (men bare rolig, det skal du ikke). Brioche er kendetegnet ved sit meget høje indhold af smør og æg, som giver en blød og smagfuld krumme.
Vores opskrift er kraftigt inspireret af Arlas opskrift på brioche burgerboller. Vi har dog udskiftet mælk med vand, forenklet måden at ælte på og nedsat hævetiden fra 24 timer i køleskab til 45 minutter ved stuetemperatur. Også ingredienserne til pensling er ændret, så overfladen bliver endnu mere skinnende. Forholdet mellem ingredienserne følger dog Arlas gode udgangspunkt.
Hvis du ikke ejer en røremaskine, kan du ælte dejen med en el-mikser med dejkroge eller i hånden. Jo længere du ælter, des mere luftige bliver brioche-bollerne.
Her er nogle forslag til lækkert fyld i dine burgere:
- Classic burger
- Barbeque burger med østershatte
- Kyllingeburger / club sandwich
- Halloumi burger
- Lakseburger
Andre nyttige opskrifter:
Ingredienser
25 g gær | |
550 g hvedemel (cirka) | |
1 dl vand | |
200 g smør, grofthakket | |
5 æg | |
2 tsk. sukker | |
2 tsk. salt | |
Pensling |
|
1 æggeblomme | |
1 tsk. vand |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Opløs gæren i vandet i røreskålen |
2
Færdig
|
Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt ca. 10 minutter ved middel hastighed, til dejen slipper skålen |
3
Færdig
|
Lad dejen hæve tildækket i skålen i 45 minutter |
4
Færdig
|
Form 8-10 boller, som du trykker lidt flade og lader efterhæve tildækket i 30 minutter |
5
Færdig
|
Rør æggeblomme og vand sammen og pensl bollerne omhyggeligt |
6
Færdig
|
Bag 20 minutter midt i en 200 grader varm ovn |