Ingredienser
-
Hvidløgsyoghurt
-
200 g græsk yoghurt
-
1 fed hvidløg, knust
-
0.5 tsk salt, peber
-
Pocherede æg
-
2 æg
-
1 tsk. eddike
-
Krydderolie
-
2 spsk. olivenolie
-
1 tsk. paprika
-
0.25 tsk. cayennepeber
-
Drys
-
Dild
Et par ord om vores opskrift
De tyrkiske morgenmadsæg ҫilbir smager nærmest som en portion tzatziki toppet med pocherede æg og paprika. Prøv at servere ҫilbir som alternativ til røræg, spejlæg eller blødkogte æg på brunchbordet. Çilbir tager under 15 minutter at lave.
Læs mere om de skønne tyrkiske æg ҫilbir efter opskriften.
Ingredienser
Hvidløgsyoghurt |
|
200 g græsk yoghurt | |
1 fed hvidløg, knust | |
0.5 tsk salt, peber | |
Pocherede æg |
|
2 æg | |
1 tsk. eddike | |
Krydderolie |
|
2 spsk. olivenolie | |
1 tsk. paprika | |
0.25 tsk. cayennepeber | |
Drys |
|
Dild |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Tag yoghurt og æg ud af køleskabet 30 minutter før tilberedning |
2
Færdig
|
Rør yoghurten med hvidløg, salt og peber – spred ud på en mindre tallerken og lav en vold yderst, som kan holde på krydderolien senere |
3
Færdig
|
Bring en lille grydefuld vand i kog - skru ned til en sagte boblen - tilsæt eddike - slå forsigtigt 2 æg ud i vandet længst muligt fra hinanden - lad småkoge i 3 minutter - fisk op med en hulske og lad dryppe af på et stykke køkkenrulle |
4
Færdig
|
Imens æggene koger, hælder du olie, paprika og cayennepeber i en anden gryde, varmer lynhurtigt op og tager af ilden - krydderierne må ikke nå at branke |
5
Færdig
|
Læg de afdryppede æg på midten af yoghurten, hæld den lune olie over, drys med lidt dild og servér straks |
Mere om tyrkiske morgenmadsæg ҫilbir
Fra sædvanligvis pålidelig kilde forlyder det, at ottomanske sultaner lod sig opvarte med ҫilbir helt tilbage i 1500-tallet, hvor de mægtige mænd residerede i pragtfulde paladser i byen, der forener Europa med Asien, Konstantinopel (Istanbul).
Tyrkere og grækere har i århundreder haft et intenst kærlighedsforhold til cremet yoghurt tilsmagt med hvidløg. Og kærligheden smittede øjeblikkeligt horderne af nordeuropæere, der begyndte at valfarte ned i varmen i 1960’erne. Ikke mindst den græske tzatziki slog an – her er hvidløgsyoghurten dog beriget med agurk.
Çilbir smager grangiveligt som en afart af tzatziki, der er toppet op med pocherede æg, paprika og et drys dild. En overraskende lækker kombination.
Paprika er i øvrigt ikke det helt korrekte krydderi. For i virkeligheden skal der bruges Aleppo-peber. Men hvis du heller ikke har dét liggende, er en blanding af paprika og en smule cayennepeber (eller chili) en aldeles udmærket erstatning.
Tyrkiske æg – ҫilbir – er en spændende og anderledes måde at spise æg på til morgenmad eller brunch, når røræg, spejlæg eller blødkogte æg føles ’so much last year’. Du kan naturligvis også overveje en portion tyrkiske røræg – menemen.
Skal der andre tyrkiske retter på brunchbordet, så prøv at taste ’tyrkisk’ i søgefeltet for at få flere sjove opskrifter (eller se vores forslag nedenfor). Bagefter kan du passende taste ’fladbrød’.
3 små tip, inden du hopper ud i din egen ҫilbir
- Bemærk, at opskriften er til 1 person – oven over listen med ingredienser kan du tilpasse antallet af personer.
- Yoghurten skal have stuetemperatur ved servering – den må endelig ikke være for kold. Rør gerne hvidløg i straks, når du tager yoghurten ud af køleskabet, så smagen når at sætte sig.
- Pas på, når du opvarmer olie, paprika og cayennepeber – gør det lynhurtigt, så krydderierne ikke branker.