Ingredienser
-
1 ds. kondenseret mælk à ca. 400 gram
-
Evt. flagesalt
Et par ord om vores opskrift
Er du også vild med blød karamel? Så kan du glæde dig over, at det er pærelet at lave din egen geniale flødekaramel af blot 1 ingrediens: Kondenseret mælk.
Kondenseret mælk kan købes på dåse i de fleste supermarkeder. Produktet, der består af mælk og sukker, er let cremet i konsistensen. Farven er lys beige.
Hvis du koger kondenseret mælk kraftigt ind, skifter farven til lysebrun – og så er din karamel klar! Denne karamel kaldes i de spansktalende lande for dulce de leche.
I gamle dage smed man hele dåsen med kondenseret mælk i en gryde kogende vand, og 3 timer efter var indholdet i dåsen forvandlet til dulce de leche. Problemet med denne løsning er dåsens kemi, når den opvarmes – der kan opstå sundhedsskadelige forbindelser.
Derfor anbefales det at omhælde den kondenserede mælk på glas, som koges – eller, som vi gør, i et ovnfast fad, som anbringes i et større fad med vand (vandbad), dækkes med stanniol og bager 3 timer i en 200 grader ovn. Voilá!
Som sagt: Den almindelige flødekaramel (dulce de leche) består udelukkende af kondenseret mælk. Ønsker du at lave den überlækre saltkaramel, drysser du blot flagesalt på karamelmassen, når du tager den ud af ovnen. Hvor svært kan det være?
5 måder at bruge dulce de leche
Hvis det lykkes at stoppe dig selv og ikke bare guffe al karamellen med ske, når du tager den ud af ovnen, så er der mange måder at bruge dulce de leche på. Fx:
- På grød
- I pandekager
- Som kage-topping
- Som pålæg på brød og boller
- Som “småkager” til kaffen serveret på teskeer
Du kan også lave din egen karamel-is: Pisk ½ liter piskefløde til skum, rør sammen med den afkølede dulce de leche og frys ned. Mums filibaba!
Ingredienser
1 ds. kondenseret mælk à ca. 400 gram | |
Evt. flagesalt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Hæld den kondenserede mælk i et ovnfast fad (fx 25 x 20 cm) – dæk tæt med stanniol |
2
Færdig
|
Anbring fadet i et større ovnfast fad – hæld kogende vand heri, til det står halvvejs oppe af det lille fad (vandbad) |
3
Færdig
|
Bag 3 timer midt i en 200 grader varm ovn – supplér evt. med mere kogende vand undervejs |
4
Færdig
|
Ønsker du saltkaramel, så drys med flagesalt, når karamellen tages ud af ovnen |
5
Færdig
|
Omhæld karamellen i en skål og pisk kraftigt 1 minuts tid med et piskeris for at få en helt glat konsistens |
6
Færdig
|
Karamellen kan opbevares på køl i mindst 1 uge |