Ingredienser
-
1 kg kartofler
-
1 løg
-
2 fed hvidløg
-
2 dl piskefløde
-
1 dl mælk
-
1 spsk. grov sennep
-
2 tsk. timian
-
1.5 tsk. salt, peber
-
150 g emmentaler, revet
Et par ord om vores opskrift
På fransk hedder denne skønne kartoffelret ‘gratin de pommes de terre’. Kartoffelgratin, på godt dansk.
Og ja, de franskmænd kan jo noget med at få forholdsvis simple ingredienser til at smage formidabelt. Tænk bare på fransk æbletærte, tarte tatin, som er forbløffende meget bedre end en dansk æbletærte med cirka de samme ting i. Og alle de andre lækre franske retter.
Kartoffelgratin er genialt tilbehør til al slags stegt kød – oksesteg, bøffer, mørbrad, lammekølle. Du kan sagtens servere kartoffelgratin i stedet for pommes Anna, der er en smule besværlig at lave. Kartoffelgratin er til gengæld lige ud ad landevejen.
Det er vigtigt, at kartoffelskiverne bliver så tynde som muligt, så gratinen samler sig i en fast form, der er til at skære ud i pæne stykker. Hvis du har et mandolinjern, er sagen bøf. Men ellers prøv at bruge slidsen på dit rivejern – det fungerer lige så godt. Hvis du ikke har nogen af delene, må du bare have gang i din skarpeste kniv og skære papirtynde skiver af kartoflerne.
En pose revet dansk emmentaler egner sig perfekt til kartoffelgratin. Osten smager ikke af så meget og ender med at danne en perfekt knasende, sprød skorpe, som på en bedre restaurant.
Ud over at skære kartofler tyndt er det pærelet at lave en fransk kartoffelgratin. Du skal bare blande alle ingredienser sammen i en stor skål, hælde i et smurt, ildfast fad, drysse med ost og bage 45 minutter ved 200 grader. Så enkelt er det.
Bon appetit.
Ingredienser
1 kg kartofler | |
1 løg | |
2 fed hvidløg | |
2 dl piskefløde | |
1 dl mælk | |
1 spsk. grov sennep | |
2 tsk. timian | |
1.5 tsk. salt, peber | |
150 g emmentaler, revet |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær kartoflerne i papirtynde skiver; hak løg og hvidløg fint |
2
Færdig
|
Bland alle ingredienser (kun halvdelen af osten) i en stor skål |
3
Færdig
|
Hæld kartoffelmassen i et smurt, ildfast fad og drys med resten af osten |
4
Færdig
|
Bag 45 minutter midt i en 200 grader varm ovn |
One Comment Skjul kommentarer
Må fløden have været i fryseren