Ingredienser
-
800 g hvidkål
-
4 dl vand
-
2 tsk. salt
-
30 g smør
-
3 spsk. mel
-
1 dl fløde
-
0.5 muskatnød, revet
-
Peber
Et par ord om vores opskrift
Vi burde alle sammen spise meget mere hvidkål. Hvidkål er fyldt med vitaminer og fibre, det er klimavenlig kost, og det er vildt billigt, for der er mad til flere dage i sådan et kompakt hvidkålshoved.
Stuvet hvidkål er en god måde at guffe masser af kål på. Retten er så lækker og cremet, at man næsten ikke kan stoppe med at spise. Og så er det oven i købet en nem ret, som alle kan finde ud af at lave.
Der skal både smør og fløde i en rigtig omgang stuvet hvidkål. Vi erstatter dog noget af fløden med det dejlige kogevand – for smagens skyld og for at spare på kalorierne. Ønsker du en endnu sundere version, kan du nøjes med at koge kålen som anvist og jævne ’sovsen’ med en meljævning (prøv med 3 spsk. mel og 6 spsk. vand rørt sammen).
Frikadeller med stuvet hvidkål er en klassiker fra mormorkøkkenet. Her på Spicy Twist kan du vælge mellem hele 4 opskrifter på frikadeller:
- Danmarks bedste frikadeller
- Frikadeller med soltørret tomat
- Frikadeller uden æg
- Hurtige kyllingefrikadeller
I forbindelse med stuvet hvidkål stilles ofte to spørgsmål, som vi med glæde svarer på:
- Ja, stuvet hvidkål kan godt fryses ned. Den stuvede hvidkål bliver bedst, hvis du lægger den frosne klump i en gryde og lader den tø langsomt op i køleskabet i løbet af 1 døgn. Herefter skal du ligeledes varme den langsomt op, så den ikke brænder på.
- Og ja, stuvet hvidkål kan godt genopvarmes. Uanset om du har haft den stuvede hvidkål stående i køleskabet eller i fryseren, så sørg for en langsom genopvarmning. Smag retten til, da kålen kan have tabt smag. Mangler der salt? Peber? Muskat? En lille sjat vand?
Ingredienser
800 g hvidkål | |
4 dl vand | |
2 tsk. salt | |
30 g smør | |
3 spsk. mel | |
1 dl fløde | |
0.5 muskatnød, revet | |
Peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Snit hvidkålen i 0.5 cm smalle strimler |
2
Færdig
|
Kog hvidkålen med vand og salt i 10-15 minutter, til kålen bliver blød og blank |
3
Færdig
|
Vend rundt på kålen undervejs, så al kål når at komme under vand |
4
Færdig
|
Hæld kålen i en sigte og gem kogevandet |
5
Færdig
|
Smelt smørret i den tomme gryde og pisk melet ud i det |
6
Færdig
|
Pisk 2 dl kogevand + fløde i lidt ad gangen, så sovsen hele tiden når at tykne |
7
Færdig
|
Kog sovsen igennem 4-5 minutter ved lavt blus – nu tykner den mere |
8
Færdig
|
Smag sovsen til med muskat, peber og evt. mere salt |
9
Færdig
|
Vend kålen rundt i sovsen, varm hurtigt igennem og servér |