Opskrift: Smukke sønderjyske solæg
- med rødkål og salt

Opskrift: Smukke sønderjyske solæg

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
Solæg
6 æg
6 spsk. salt
100 g rødkål
1 liter vand
Fyld
3 spsk. rapsolie
2 spsk. grov sennep
0.5 tsk. salt, peber
0.5 tsk. sukker

En overraskende, lækker og billig snack til festlige lejligheder

Tilhører:
  • Billig mad

Ingredienser

  • Solæg

  • Fyld

Et par ord om vores opskrift

Del

Lad os bare give sønderjyderne æren for at have fundet på de festlige solæg. I realiteten er det nok snarere nordtyskere, som er ophavsmænd. I hvert fald er navnet afledt af ordet Solei, der betyder æg i saltlage – og altså ikke noget med sol.

Farven på de flot marmorerede æg varierer efter, hvilken lage de ligger i. Mest almindeligt er det at proppe de gule skaller fra løg i lagen, lilla rødløgsskaller eller lilla rødkålsblade.

Se også vores opskrift krydrede kinesiske teæg.

Vi har brugt dækbladene fra et rødkålshoved, som ellers ville blive smidt på komposten. Når rødkål koges i saltvand, bliver vandet nærmest blåligt. Helt psykedelisk, faktisk.

Æggene skal koges hele 20 minutter med masser af salt (1 spsk. pr. æg) og en smule hakket rødkål. Herefter skylles æggene og trilles forsigtigt, så skallen revner, men ikke går i stykker. Den salte, blå kogelage og de trillede æg hældes på et sylteglas og skal nu trække køligt mindst 3 dage, gerne op til en uge.

Oprindeligt er solæggene blevet serveret med sennep, men i mange år har man tilføjet Tabasco, engelsk sauce og andre smage i dressingen. Dét, synes vi, er synd, for alle de stærke smage tager pippet fra det fine, let salte æg. Derfor foreslår vi blot at røre lidt grov sennep op med olie, salt og sukker og spise med ægget.

Anretningen foregår ved, at du piller æggene og halverer dem på langs med en skarp kniv. Du fisker nu forsigtigt de halve blommer ud og erstatter med en klat sennep. Til sidst anbringer du de halve æggeblommer med rundingen opad oven på sennepsklatten.

Traditionen tilskriver, at de halve solæg spises i én mundfuld. Ofte skyllet ned med en kølig brændevin og pilsnersk øl.

Solæg er en lækker, sjov og billig snack til enhver festlig lejlighed. Servér dem som appetizers før middagen eller som de æggende indslag til påskefrokost eller julefrokost.

0/5 (0 Reviews)

Sådan gør du

1
Færdig

Hæld alle ingredienser til solæg i en gryde (rødkålen groft hakket) og kog 20 minutter

2
Færdig

Fisk æggene op, skyl i koldt vand og tril dem forsigtigt på et spækkebræt, til skallen revner overalt, men ikke går i stykker

3
Færdig

Hæld æggene og kogelagen i et sylteglas, luk til og lad stå køligt mindst 3 døgn, gerne op til en uge

4
Færdig

Servering

Pil skallen af æggene og halvér dem på langs med en skarp kniv

5
Færdig

Fisk forsigtigt æggeblommerne ud

6
Færdig

Rør grov sennep med olie og krydderier og anbring en klat i æggehvidernes hulrum

7
Færdig

Læg den halve æggeblomme oven i sennepsklatten med rundingen opad

8
Færdig

Spis et halvt æg i én mundfuld

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 900 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad.

Opskrift: Gammeldags stuvet hvidkål
forrige
Opskrift: Gammeldags stuvet hvidkål
Opskrift: Hjemmelavet juice af rødbede, æble, citron og ingefær
næste
Opskrift: Hjemmelavet juice af rødbede, æble, citron og ingefær
Opskrift: Gammeldags stuvet hvidkål
forrige
Opskrift: Gammeldags stuvet hvidkål
Opskrift: Hjemmelavet juice af rødbede, æble, citron og ingefær
næste
Opskrift: Hjemmelavet juice af rødbede, æble, citron og ingefær