Ingredienser
-
Tærtedej
-
150 g smør
-
100 g hvedemel
-
100 g havregryn
-
100 g sukker
-
1 æg
-
2 tsk. bagepulver
-
Græskarfyld
-
300 g græskar eller Hokkaido, renset vægt
-
2 æg
-
150 g brun farin
-
30 g frisk ingefær, revet
-
1 citron, den revne skal
-
15 kardemommekapsler (1.5 tsk.)
-
2 tsk. kanel
-
0.5 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
Pumpkin pie er efterårets mest eftertragtede dessertkage i USA og Canada. Det er typisk en friskbagt pumpkin pie, der serveres efter den fyldte kalkun til Thanksgiving.
Der skal rigeligt med krydderier i tærten, for græskarret smager jo ikke af meget i sig selv. De traditionelle krydderier er kanel, kardemomme, allehånde, muskatnød, tørret ingefær, nelliker m.fl. – enten nogle af dem eller alle sammen. Nordamerikanske supermarkeder sælger naturligvis færdigblandede poser med ‘pumpkin pie spice’.
Pumpkin betyder græskar, men ikke nødvendigvis de enorme græskar, der skæres monstre ud af ved Halloween. De mindre Hokkaido-græskar er langt mere anvendelige.
Den normale fremgangsmåde er at bage græskarret, før kødet moses og kommer i tærten. Det giver en sødere smag og blødere konsistens – men gør også tærten lidt vammel efter vores ydmyge mening.
Ved at bruge det findelte græskar råt i tærten – sammen med friske ingredienser som revet ingefær og citronskal – bliver smagsoplevelsen lettere. Denne græskartærte er derfor luftigere og saftigere end normalt. Mere hen i retning af gulerodskage.
Du skal bruge omkring 300 gram græskarkød i tærten. Det får du ved at snitte skrællen af græskarret, skære hovedet i halve og skrabe kernerne ud i midten. Herefter skærer du de halve græskar i mindre stykker og kører til trevler i foodprocessoren (ligner revne gulerødder). Du kan også rive græskarret på et rivejern. Det tager højst 10 minutter.
Normalt serveres pumpkin pie/græskartærte med flødeskum, cremefraiche eller en rørt creme. Men denne udgave af græskartærte er så saftig og frisk, at yderligere pynt er fuldkommen unødvendigt. Så spar kalorierne og snup i stedet et ekstra stykke tærte.
Ingredienser
Tærtedej |
|
150 g smør | |
100 g hvedemel | |
100 g havregryn | |
100 g sukker | |
1 æg | |
2 tsk. bagepulver | |
Græskarfyld |
|
300 g græskar eller Hokkaido, renset vægt | |
2 æg | |
150 g brun farin | |
30 g frisk ingefær, revet | |
1 citron, den revne skal | |
15 kardemommekapsler (1.5 tsk.) | |
2 tsk. kanel | |
0.5 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Ælt ingredienserne til tærtedej sammen |
2
Færdig
|
Tryk dejen jævnt ned i en springform (24-26 cm) foret med bagepapir |
3
Færdig
|
Forbag bunden 15 minutter ved 175 grader |
4
Færdig
|
Skær det skrællede græskar i grove stykker og kør til trevler i foodprocessoren - skal ligne revet gulerod |
5
Færdig
|
Pisk de øvrige ingredienser grundigt sammen |
6
Færdig
|
Rør græskar i æggemassen og fordel på den forbagte bund |
7
Færdig
|
Bag græskartærten 60 minutter midt i den 175 grader varme ovn |
8
Færdig
|
Tag tærten ud og lad den stå og sætte sig i formen 15 minutter |
9
Færdig
|
Tag tærten ud af formen - drys med flormelis ved servering |