Ingredienser
-
Frikadellefars
-
100 g daggammelt brød u/ skorpe
-
5 spsk. rødvin
-
2 spsk. olivenolie
-
400 g hakket oksekød
-
2 æg
-
2 fed hvidløg
-
2 tsk. spidskommen, stødt
-
1.5 tsk. salt, peber
-
0.5 tsk. kanel
-
Tomatsovs
-
3 spsk. olivenolie
-
1 løg, finthakket
-
2 spsk. tomatpuré
-
1 tsk. spidskommen, stødt
-
1 tsk. salt, peber
-
2 fed hvidløg, knust
-
1 ds. flået tomat
-
1.5 dl rødvin
-
1.5 tsk. sukker
-
2 laurbærblade
Et par ord om vores opskrift
Bløde, saftige kødboller i en vanedannende tomatsovs – undskyld, hvem kan ikke være med her? De græsk-tyrkiske frikadeller soutzoukakia er genial mad til mange gæster; især når du supplerer med store skåle bugnende af frisk græsk salat og tzatziki.
Læs mere om soutzoukakia – græske frikadeller i tomatsovs – efter opskriften.
Ingredienser
Frikadellefars |
|
100 g daggammelt brød u/ skorpe | |
5 spsk. rødvin | |
2 spsk. olivenolie | |
400 g hakket oksekød | |
2 æg | |
2 fed hvidløg | |
2 tsk. spidskommen, stødt | |
1.5 tsk. salt, peber | |
0.5 tsk. kanel | |
Tomatsovs |
|
3 spsk. olivenolie | |
1 løg, finthakket | |
2 spsk. tomatpuré | |
1 tsk. spidskommen, stødt | |
1 tsk. salt, peber | |
2 fed hvidløg, knust | |
1 ds. flået tomat | |
1.5 dl rødvin | |
1.5 tsk. sukker | |
2 laurbærblade |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Smuldr brødet i en skål og opblød i en smule rødvin og olie |
2
Færdig
|
Tilsæt de øvrige ingredienser til frikadellefars, ælt sammen og lad hvile køligt 1 time |
3
Færdig
|
Form frikadellerne som aflange æg - vægt ca. 70 g pr. stk. |
4
Færdig
|
Læg frikadellerne i et ildfast fad og bag dem 10 minutter midt i en 225 grader varm ovn |
5
Færdig
|
Imens farsen hviler og bager, laver du tomatsovsen på en pande: |
6
Færdig
|
Steg de små løgstykker bløde og blanke i olien - ca. 7-8 minutter |
7
Færdig
|
Tilsæt tomatpuré, spidskommen, salt og peber - steg med 2 minutter |
8
Færdig
|
Tilsæt knust hvidløg - steg med 2 minutter |
9
Færdig
|
Tilsæt flået tomat, rødvin, sukker og laurbærblade - kog, til sovsen begynder at tykne let, ca. 10 minutter |
10
Færdig
|
Hæld sovsen over frikadellerne i det ildfaste fad og vend forsigtigt rundt, så frikadellerne er snasket godt ind |
11
Færdig
|
Skru ovnen ned til 175 grader, sæt fadet ind på næstnederste rille og bag frikadellerne i sovsen i 20 minutter |
Mere om græske frikadeller i tomatsovs – soutzoukakia
Denne skønne ret stammer fra byen Izmir, der er beliggende i det vestlige Tyrkiet ved Det Ægæiske Hav. I gamle dag var byen imidlertid under græsk overherredømme og hed Smyrna indtil omkring 1930.
Så hvad kalder man en ret, der både er græsk og tyrkisk? Tja, grækerne mener, at den bør hedde Soutzoukakia Smyrneika. Tyrkerne er derimod stålsatte på, at de labre kødboller i den vanedannende tomatsovs rettelig bør kaldes Izmir Köfte.
Det græske navn på retten – soutzoukakia – er i øvrigt udledt af det tyrkiske ord sucuk, som er navnet på en lokal pølse.
Som du vil bemærke, skal der stødt spidskommen i både farsen til kødbollerne og i tomatsovsen. Dette krydderi er mere almindeligt i Tyrkiet og Mellemøsten end i Grækenland, så retten vil nok fornemmes lidt anderledes end de retter, du normalt kender fra det græske køkken.
De kristne grækere bruger ofte rødvin i både fars og sovs. De muslimske tyrkere foretrækker en smule eddike i sovsen. Her på Spicy Twist synes vi, det smager vildt godt at opbløde brødet i farsen i en smule rødvin – og at koge tomatsovsen med en større sjat rødvin – så det er derfor, vi har valgt den græske version frem for den tyrkiske.
Soutzoukakia er en nem ret at lave, og det meste af tiden passer farsen og kødbollerne sig selv:
- Først rører du frikadellefarsen sammen og lader stå køligt i en time
- Så koger du den enkle tomatsovs i en gryde eller på panden
- Nu kan du vælge at stege de ægformede kødboller på en pande eller bage 10 minutter i ovnen – vi bruger ovnen
- Kødbollerne skal nu simre 20 minutter i tomatsovsen – enten på en pande eller i ovnen, som vi foretrækker
Tilbehør til græske frikadeller i tomatsovs
Soutzoukakia Smyrneika – og Izmir Köfte – serveres ofte med ris, fladbrød eller en god, gammeldags kartoffelmos.
Skal det være en græsk aften i familiens skød (eller med huset fuldt af mange gæster), så hører der naturligvis også store skåle med græsk salat og tzatziki til på bordet.
En let, afkølet rødvin smager bestemt ikke dårligt i det gode selskab.