Ingredienser
-
1 kg skrællekartofler
-
250 g mel
-
1 æg
-
1 tsk. salt
-
0.5 muskatnød, revet
-
Tomatsovs
-
4 spsk. olie
-
3 rødløg
-
3 gulerødder
-
3 fed hvidløg
-
3 spsk. balsamico
-
2 ds. flået tomat
-
2 spsk. tørret basilikum
-
2 tsk. salt
-
1 tsk. chiliflager
-
Desuden
-
Frisk basilikum
-
Parmesan, revet
Et par ord om vores opskrift
Gnocchi (udtales njokki) er en art pasta, der kan spises med præcis de samme sovser og simreretter, som du normalt ville servere pasta til. Fx en traditionel bolognesesovs.
Gnocchi har været kendt i Italien siden romertiden, men denne variant med mosede kartofler er naturligvis først kommet til, efter at kartoflen blev indført i Europa i 1600-tallet.
Når du selv laver pasta, kræver det en maskine at få pastaerne tynde nok. Gnocchi derimod skal ikke være tynde – de skal være små og buttede, på størrelse med korkpropper. Derfor kan du bare rulle dejen ud i en pølse, som du klipper i små stykker.
Derefter skal gnocchi bare koges i letsaltet vand, lige som pasta, og efter 3-4 minutter er der serveret. Det er da ikke svært, vel?
Gnocchi smager og har konsistens som en delikat blanding af hjemmelavet pasta og melboller. De er bløde og smager fantastisk med al slags sovs – eller bare smør og revet ost.
I forhold til pasta er gnocchi lavet af mosede kartofler meget sundere. Simpelt hen, fordi 3/4 af indholdet består af kartofler.
Vi foreslår en kødløs dag, hvor de friskkogte gnocchi vendes i en god tomatsovs og drysses med frisk basilikum og revet parmesan.
Ingredienser
1 kg skrællekartofler | |
250 g mel | |
1 æg | |
1 tsk. salt | |
0.5 muskatnød, revet | |
Tomatsovs |
|
4 spsk. olie | |
3 rødløg | |
3 gulerødder | |
3 fed hvidløg | |
3 spsk. balsamico | |
2 ds. flået tomat | |
2 spsk. tørret basilikum | |
2 tsk. salt | |
1 tsk. chiliflager | |
Desuden |
|
Frisk basilikum | |
Parmesan, revet |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Kog kartoflerne møre med skræl og lad dem køle lidt af |
2
Færdig
|
Pil de lune kartofler og mos dem så fint som muligt |
3
Færdig
|
Ælt de mosede kartofler sammen med de øvrige ingredienser til en klistret dej |
4
Færdig
|
Tril dejen ud på et meldækket bord i pølser på tykkelse med en korkprop |
5
Færdig
|
Klip pølserne i stykker af samme længde som en korkprop |
6
Færdig
|
Kog gnocchi i masser af letsaltet vand - halvdelen af portionen ad gangen |
7
Færdig
|
Først synker gnocchi til bunds, og når de alle sammen flyder ovenpå, skal de fiskes op med en hulske |
8
Færdig
|
Tomatsovsen laver du ved at opvarme olien i en gryde |
9
Færdig
|
Steg de fintsnittede grøntsager blanke i olien |
10
Færdig
|
Tilsæt balsamico og lad det fordampe |
11
Færdig
|
Tilsæt de øvrige ingredienser og småkog sovsen 10 minutter under låg |
12
Færdig
|
Vend de friskkogte gnocchi forsigtigt i sovsen og servér med basilikumblade og revet parmesan |