Ingredienser
-
2 spsk. sesamfrø
-
2 spsk. sumak
-
1 spsk. oregano
-
1 spsk. spidskommen
-
0.5 tsk. peberkorn
-
0.5 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
Oprindeligt er za’atar (udtales satar, lige ud ad landevejen) en mellemøstlig betegnelse for en række grønne krydderier som timian og oregano. Men med tiden er ordet za’atar måske især blevet kendt viden om som en blanding af krydderier, hvor timian eller oregano kan indgå.
Za’atar er genialt som drys på salater og hummus – krydderiet giver vores danske grøntsager et solrigt strejf af Mellemøsten og den arabiske halvø. Za’atar kan også blandes med olie og bruges som dip til lune pitabrød, og det kan bages med som drys på brød eller spises sammen med friske oste som feta og labneh.
Za’atar benyttes hyppigt i mange lande, blandt andre Algeriet, Armenien, Egypten, Irak, Israel, Jordan, Libanon, Libyen, Marokko, Palæstina, Saudi-Arabien, Syrien, Tunesien og Tyrkiet.
Med så mange interessenter kan det ikke undre, at hvert land – ofte hver familie – har sine egne foretrukne blandingsforhold. Nogle bruger både timian og oregano i za’atar, andre kun én af delene.
Det står til gengæld rimeligt fast, at der skal ristede sesamfrø og sumak i za’atar. Sumak er et smukt rødt, let syrligt krydderi fremstillet af knuste bær fra rhus-buske, der vokser i Mellemøsten. Du kan købe både sumak og færdigblandet za’atar på nettet og i etniske grønthandlere.
Hvis du ikke kan skaffe sumak, så bland den revne skal af en citron i din za’atar.
Opbevar za’atar i et lufttæt glas og drys på dine salater, når du trænger til et sus fra de varme lande. Prøv for eksempel grønkålssalat med granatæble og za’atar.
Ingredienser
2 spsk. sesamfrø | |
2 spsk. sumak | |
1 spsk. oregano | |
1 spsk. spidskommen | |
0.5 tsk. peberkorn | |
0.5 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rist sesamfrøene lysebrune på en pande |
2
Færdig
|
Kværn alle ingredienser til pulver i din morter |
3
Færdig
|
Opbevar i et lufttæt glas indtil brug |
2 Comments Skjul kommentarer
Nem opskrift – det tog ikke langtid at lave en dejlig portion za’atar!
Kære Stina
Det lyder godt! Za’atar kan man ikke få for meget af.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist