Ingredienser
-
200 g smør
-
2 spsk. citronsaft
-
1 æg
-
0.5 tsk. salt
-
Peber
Et par ord om vores opskrift
Vil du servere den bedst tænkelig sovs til et stykke dampet laks, stegt fisk, kylling og endda en rød bøf – ja, så er en ægte sauce hollandaise sagen!
Og bare rolig, lige om et øjeblik finder du ud af, at en hollandaisesovs ikke er spor svær at lave selv. Det tager højst 15 minutter fra start til mål, og det kan nærmest ikke gå galt.
Hollandaise er den samme grundsovs som bearnaise. Forskellen er bare, at i hollandaise kommer syren fra citron (der jo står fantastisk til al fisk), mens syren i en bearnaise tilføres i en essens kogt på eddike. I en bearnaisesovs tilsætter du desuden hakket esdragon og kørvel.
Sagt med andre ord: Kan du lave en hollandaise, kan du også lave en bearnaise – og omvendt. Og du kan nærmest også bruge sovserne i flæng.
I øvrigt kan du tilsætte tør hvidvin til hollandaisen, hvis sovsen skal være endnu mere raffineret. Eller du kan tilsætte et par spiseskefulde flødeskum, så har du i stedet en sauce mousseline, som smager forrygende til dampede asparges og rejer,
Ikke mere udenomssnak: Nu kommer vi til den nye, nemme og ufejlbarlige opskrift på hollandaisesovs. Hemmeligheden (som om et øjeblik ikke længere er en hemmelighed) er at bruge et helt æg med hvide i stedet for kun æggeblommer.
Husk nu, at du kun må opvarme sovsen ved svag varme – den må ALDRIG koge. Servér hollandaise lun i stedet for brændende varm!
Ingredienser
200 g smør | |
2 spsk. citronsaft | |
1 æg | |
0.5 tsk. salt | |
Peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Smelt smørret i en gryde og rør citronsaft i - smørret skal herefter køle af et par minutter |
2
Færdig
|
Hæld et helt æg (blomme & hvide) i en røreskål med salt og peber - blend hurtigt med en stavblender |
3
Færdig
|
Hæld smørret ned til ægget, mens du blender - blend ca. 30 sekunder med stavblenderen, til sovsen skummer |
4
Færdig
|
Hæld sovsen tilbage i smørgryden og varm langsomt op under omrøring - den skal kun være let lun og må endelig ikke blive for varm |
2 Comments Skjul kommentarer
Jeg tror der er en lille fejl i opskriften, for 1 tsk salt er temmelig meget, vi brugte blot 1-2 knivsspids, og det var passende.
Kære Lonny
God pointe, vi retter det fluks til 1/2 tsk. salt. Tak for tippet.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist