Ingredienser
-
Dej til samosa
-
200 g hvedemel
-
50 g græsk yoghurt
-
1 æg
-
4 spsk. olie
-
0.5 tsk. salt
-
Fyld
-
4 spsk. olie
-
1 løg
-
3 fed hvidløg
-
2 spsk. karry
-
1.5 tsk. salt
-
1 tsk. spidskommen, knust
-
1 tsk. korianderfrø, knust
-
0.5 tsk. chiliflager
-
450 g kogt kartoffel
-
200 g frosne fine ærter
-
5 stilke koriander
-
Æg til pensling
-
Indisk myntedressing
-
2.5 dl yoghurt
-
1 bdt. mynte, finthakket
-
1 fed hvidløg, knust
-
2 spsk. olie
-
1 spsk. citron
-
1 tsk. spidskommen, knust
-
0.5 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
Duften trængte ind i værelset, langt før der blev banket på døren. Havde vi virkelig bestilt noget, der duftede så lækkert?
Spicy Twist overnattede for mange år siden på et lufthavnshotel i Delhi og bestilte en hurtig gang room service for at nå så meget søvn som muligt inden næste dags tidlige fly mod København.
Dengang var der ikke mange danskere, der spiste vegetarmad, heller ikke os, men vi havde hørt om disse særlige samosas og måtte da prøve dem, inden vi forlod Indien. En lille forret uden kød kunne vel ikke skade?
Sikke en fest! De labre samosas fyldt med krydret kartoffel, fine ærter og koriander stjal fuldkommen billedet fra resten af retterne, som vi i dag lykkeligt har glemt alt om.
Som dip til de skønne samosas fik vi en skål kølig myntedressing baseret på yoghurt. Den blev vi glade for, både fordi den smagte pragtfuldt, men også fordi de dampende varme samosas var temmelig stærke. Gosh, hvor vi guffede.
Spicy Twists udgave af de berømte indiske samosas er også en lille smule stærke. Ikke meget, bare nok til at gøre dem autentiske i smagen. Hvis dine gæster ikke bryder sig om styrke i maden, så drop chiliflagerne. Du får selvfølgelig også lige opskriften på en rigt indisk myntedressing.
Som dej til samosa kan du sagtens bruge butterdej eller filodej. Men Spicy Twists samosadej tager højst 5 minutter at ælte sammen, så det er der vel tid til?
Samosa er en populær hapser ved enhver lejlighed. Som forret, som let frokost, som tapas, som appetizer, på skovturen eller bare som en lækkerbisken i utide.
Ud af denne portion får du 8 pæne samosas. Lav gerne en større portion og frys ned, så du altid har en lille krydret frækkert til uventede gæster.
PS. I andre lande kalder man samosa for pirogger eller empanadas. Se Spicy Twists opskrifter på pirogger med grøntsagsfyld og chilenske empanadas med oksekød og æg.
Ingredienser
Dej til samosa |
|
200 g hvedemel | |
50 g græsk yoghurt | |
1 æg | |
4 spsk. olie | |
0.5 tsk. salt | |
Fyld |
|
4 spsk. olie | |
1 løg | |
3 fed hvidløg | |
2 spsk. karry | |
1.5 tsk. salt | |
1 tsk. spidskommen, knust | |
1 tsk. korianderfrø, knust | |
0.5 tsk. chiliflager | |
450 g kogt kartoffel | |
200 g frosne fine ærter | |
5 stilke koriander | |
Æg til pensling | |
Indisk myntedressing |
|
2.5 dl yoghurt | |
1 bdt. mynte, finthakket | |
1 fed hvidløg, knust | |
2 spsk. olie | |
1 spsk. citron | |
1 tsk. spidskommen, knust | |
0.5 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Ælt ingredienserne til dejen sammen, læg i en frysepose og stil køligt i mindst 30 minutter |
2
Færdig
|
Varm olien op ved middelvarme i en gryde og steg finthakkede løg og hvidløg blanke - det tager små 10 minutter |
3
Færdig
|
Tilsæt krydderier og steg med 1 minut |
4
Færdig
|
Tag gryden af varmen og tilsæt |
5
Færdig
|
Del dejen i 8 stykker, som du ruller ud til 0.5 cm tynde firkanter (ca. 15 x 15 cm) |
6
Færdig
|
Læg fyld på den ene halvdel af dejen og vend den anden halvdel hen over |
7
Færdig
|
Tryk dejkanterne sammen med en gaffel |
8
Færdig
|
Pensl samosas med sammenpisket æg og bag 15 minutter midt i en 200 grader varm ovn |
9
Færdig
|
Rør ingredienser til myntedressing sammen, gerne 1 time før servering |