Ingredienser
-
3 spsk. olivenolie
-
250 g små skalotteløg
-
1 svinemørbrad
-
1 pk. skiveskåret bacon
-
250 g champignon
-
1 rød peberfrugt
-
200 g cocktailpølser
-
70 g tomatpuré
-
2.5 dl piskefløde
-
1 dl hønsebouillon
-
2 tsk. paprika
-
1.5 tsk. timian
-
1 tsk. salt, peber
Et par ord om vores opskrift
Det er umuligt at mislykkes med en klassisk mørbradgryde. Tænk lige på, hvad den herlige gryderet består af … Svinemørbrad, bacon, cocktailpølser, champignon, løg, rød peber, piskefløde og krydderier.
Dén ingrediensliste rummer ganske enkelt mange af danskernes absolutte favoritter!
Bacon, pølser, piskefløde – jamen, er det ikke lige til at få dobbelthager og sidedeller af, spørger du…?
Nej, ikke hvis du spiser mørbradgryde som led i en KETO/LCHF-diæt. Så vil retten tværtimod virke slankende!
På en KETO/LCHF-diæt skal du nemlig have masser af proteiner og fedt, men til gengæld ingen kulhydrater så som brød, ris, pasta, kartofler, sukker.
Grunden til, at ketose og LCHF (Low Carb Gigh Fat) virker så effektivt slankende, er, at kroppen som det første forbrænder kulhydrater for at få hurtig energi. Hvis der ikke er adgang til kulhydrater, begynder kroppen at forbrænde fedt.
Diæten har effekt allerede efter få dage. Det kan du læse mere om her: keto for begyndere. Men lad os lige advare om, at du samtidig skal holde øje med dit kolesteroltal.
Uanset om du nu er på diæt eller ej, så smager denne udgave af den klassiske mørbradgryde vanvittigt godt. En cremet, let tomatiseret sovs smyger sig om kød og grøntsager, og krydderierne timian og paprika tilfører lige det raffinerede pift, som giver retten karakter.
Egentlig er der ikke så megen diskussion om ingredienserne i en klassisk mørbradgryde. Men der er alligevel to ting, vi lige skal drøfte:
- Løg. Mange opskrifter foreslår at bruge et glas perleløg. De er let syrlige, en anelse industrielle i smagen – og er naturligvis en nem løsning. Vi fortrækker små skalotteløg, som smager langt bedre, er meget sundere – men også lidt mere arbejdskrævende. Hvis du vælger at bruge perleløg, skal de tilsættes mod slutningen sammen med cocktailpølserne.
- Tomat. Mange opskrifter foreslår at bruge en kombination af flået tomat og tomatpuré. Vi foretrækker at udelade de flåede tomater, da de efter vores mening forvandler retten til en tomatsovs. Vi vil hellere have en let krydret flødesovs med en smule puré. Men du bestemmer selv.
Som tilbehør til klassisk mørbradgryde serveres traditionelt en grydefuld velkogte ris eller en god gammeldaws kartoffelmos.
Hvis du er på KETO/LCHF-diæt, skal du naturligvis undgå stivelse som ris og kartofler. Lav i stedet en omgang nemme, sunde blomkålsris.
Ingredienser
3 spsk. olivenolie | |
250 g små skalotteløg | |
1 svinemørbrad | |
1 pk. skiveskåret bacon | |
250 g champignon | |
1 rød peberfrugt | |
200 g cocktailpølser | |
70 g tomatpuré | |
2.5 dl piskefløde | |
1 dl hønsebouillon | |
2 tsk. paprika | |
1.5 tsk. timian | |
1 tsk. salt, peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Find en god pande og en tykbundet gryde frem. Fremgangsmåden er nu, at du først bruner alting på panden - lidt ad gangen - og flytter det over i gryden. Til sidst koger du det hele 10 minutter under låg, og så er du færdig |
2
Færdig
|
Start med at brune de små, pillede skalotteløg grundigt i olivenolien ved middelvarme - de skal have ca. 10 minutter på panden … og så over i gryden |
3
Færdig
|
Skær mørbrad og bacon i mundrette stykker, skru op for panden og brun begge dele hurtigt … over i gryden |
4
Færdig
|
Hæld de resterende ingredienser i gryden, rør godt rundt, sæt blus på og lad småkoge under låg i 10 minutter |
5
Færdig
|
Så er der serveret |