Ingredienser
-
400 g hakket kød
-
3 spsk. olivenolie
-
Salt, peber
-
200 g grønne bønner
-
10 cherrytomater
-
Kartoffelmos
-
Se separat opskrift
-
Kryddersmør
-
Se separat opskrift
Et par ord om vores opskrift
“I Danmark består en plankebøf som oftest af en hakkebøf serveret på en træplanke med kartoffelmos og grønsager,” skriver Wikipedia.
Godt så, tænkte vi, og indkøbte hakket kød, bagekartofler til mos, grønne bønner, cherrytomater, en potte brøndkarse – plus frisk basilikum til en skive kryddersmør.
Herefter henvendte vi os optimistisk til vores rare nabo, tømreren, og spurgte, om han monstro kunne skære os et par solide egeplanker. For eg skal det være; det kan nemlig gå i ovnen uden at brænde. Man kan også købe egeplanker til plankebøffer i butikker og på nettet, men det er ulig meget lettere, når man har en nabo som tømreren.
Som sagt, så gjort. Da han overrakte de fine planker, spurgte han nysgerrigt, om de mon skulle bruges til plankebøf. Joeh, det måtte vi jo indrømme. Han strålede som en sol og fortalte om alle de mange gange, han har spist plankebøf på Bornholm og andre gode steder.
– og det var altid med en rigtig bøf i midten, fastslog han. Aldrig hakkebøf. Øh?
Nå, men plankebøf kan i hvert fald OGSÅ bestå af en hakkebøf, og det er sådan én, denne opskrift handler om. For så vidt vil det være nøjagtigt samme systematik, hvis du erstatter hakkebøffen med en engelsk bøf, og så kan vores søde nabo heldigvis også læse med.
Plankebøf er rigtig gammeldaws kromad. Alt kan være forberedt på forhånd, så når gæsten afgiver sin ordre, kan køkkenjomfruen lægge den næsten færdigstegte (hakke)bøf parat på planken, sprøjte godt med mos rundt omkring og placere en håndfuld let kogte bønner og nogle rå tomater i hjørnerne.
Nu skal hele planken ind i ovnen ved grillvarme (275 grader) og stå i 6-7 minutter på næstnederste rille. Herefter er mosen smukt brun i toppen, bøffen færdigstegt, bønner og tomater perfekte i biddet. Så mangler du bare at placere en dusk brøndkarse og en skive basilikumsmør – og sige værsgo.
Glæd dig: Plankebøf med mos og grønt er hyggelig mormormad, som alle mennesker kan li’.
Her er et par opskrifter, du skal bruge til tilbehøret:
- Gammeldags kartoffelmos – pas på, mosen ikke bliver for tynd
- Kryddersmør til lyst kød og fisk – erstat dild med frisk basilikum
Bemærk, opskriften er til 2 personer. Hvis du vil lave retten til flere, så tryk på ‘+’ over ingredienserne.
Ingredienser
400 g hakket kød | |
3 spsk. olivenolie | |
Salt, peber | |
200 g grønne bønner | |
10 cherrytomater | |
Kartoffelmos |
|
Se separat opskrift | |
Kryddersmør |
|
Se separat opskrift |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Forbered kryddersmørret og sæt 30 minutter i fryseren (se separat opskrift) |
2
Færdig
|
Lav kartoffelmosen (se separat opskrift) - sørg for, at den er ret tyk i konsistensen |
3
Færdig
|
Tænd ovnen på grillvarme (275 grader) og smør lidt olivenolie på egeplankerne |
4
Færdig
|
Form 1,5 cm tykke hakkebøffer og steg dem næsten færdige; krydr med salt og peber |
5
Færdig
|
Kog bønnerne 1 minut i kogende vand |
6
Færdig
|
AnretningLæg en bøf på midten af hver planke |
7
Færdig
|
Sprøjt mos rundt omkring, så mosen rager op over bøffen |
8
Færdig
|
Placér en håndfuld bønner og tomater på hver side af mosen |
9
Færdig
|
Sæt plankerne ind i den grillvarme ovn på næstnederste rille og giv dem 6-7 minutter, til mosen er smukt brun - hold godt øje undervejs |
10
Færdig
|
Ved servering anbringes en skive kryddersmør på bøffen og en dusk brøndkarse på planken |