Ingredienser
-
600 g laks uden skind
-
1 citron, saft og skal
-
2 spsk. salt
-
2 spsk. sukker
-
2 tsk. fennikelfrø
-
Fennikelsalat
-
1 fennikel
-
1 æble
-
1 citron, saft og skal
-
1.5 spsk. sukker
-
1 spsk. pastis (Pernod/Richard)
Et par ord om vores opskrift
Denne marinerede laks bliver blød, saftig og får et blidt strejf af citron og krydderi. Den smager vidunderligt på et stykke hjemmebagt surbrød eller andet hvidt brød som forret eller frokostret.
Citronmarineret laks er et lækkert og hurtigt alternativ til gravad laks, som tager mindst 2 døgn at lave. Marineret laks klares på kun 4 timer!
Se også vores opskrifter på svensk gravad laks og ingefær-gravad laks
Hvor gravad laks bliver ganske fast i konsistensen, fordi saltet og sukkeret når at trænge langt ind i kødet, fornemmes den marinerede laks som blødere og saftigere, men på ingen måde rå.
Til gravad laks serveres som regel en sødlig rævesovs lavet af sennep og brun farin. Til marineret laks foreslår vi en frisk, sprød salat af tyndt skåret fennikel og æble, som er vendt i citron, sukker og Pernod!
Salaten af fennikel og æble giver et raffineret modspil til laksen, som marineres i citronsaft, salt, sukker og knuste fennikelfrø. Det siger sig selv, at salatens fennikel og laksens fennikelfrø klæder hinanden som hånd i handske.
Citronmarineret laks er let at have med at gøre, når du skal have gæster. Her er laksen allerede skåret på forhånd og er lige klar til at stille på bordet. Gravad laks skal derimod skæres, lige inden gæsterne kommer, og det er noget værre fedteri.
Som drikkevarer til citronmarineret laks smager et glas kølig riesling dejligt. Men øl og snaps er selvfølgelig altid en mulighed, hvis retten skal bruges til julefrokost eller påskefrokost.
Ingredienser
600 g laks uden skind | |
1 citron, saft og skal | |
2 spsk. salt | |
2 spsk. sukker | |
2 tsk. fennikelfrø | |
Fennikelsalat |
|
1 fennikel | |
1 æble | |
1 citron, saft og skal | |
1.5 spsk. sukker | |
1 spsk. pastis (Pernod/Richard) |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Befri laksen for skind, skær laksen igennem på langs og skær herefter i 0,5 cm tykke skiver på tværs |
2
Færdig
|
Knus salt, sukker og fennikelfrø til fint pulver, bland med citronsaft og citronskal og vend lakseskiverne heri |
3
Færdig
|
Hæld det hele i en frysepose og læg i på køl i 3-4 timer eller længere |
4
Færdig
|
Fennikelsalaten kan også laves på forhånd – den bliver kun bedre af at trække på køl |
5
Færdig
|
Skær fennikel og æble i tyndest mulige skiver (gerne på mandolinjern) og bland med citron, sukker og pastis |
6
Færdig
|
Hæld det hele i en frysepose og læg i på køl i 30 minutter eller længere |
7
Færdig
|
Ved servering hældes marinaden fra både laks og salat – salatmarinaden er dog lige til at drikke |