Ingredienser
-
Lammekrone med rosmarinmarinade
-
600 g lammekrone
-
0.5 citron, saft og skal
-
3 fed hvidløg, knust
-
2 spsk. olivenolie
-
1 spsk. rosmarin
-
2 tsk. salt, peber
-
Krydrede rodfrugter
-
1.2 kg blandede rodfrugter
-
0.5 dl olivenolie
-
2 spsk. paprika
-
2 tsk. oregano
-
2 tsk. salt, peber
-
Persillemayo
-
1 æg
-
2 dl olie
-
1 tsk. god eddike
-
1 tsk. dijonsennep
-
0.25 tsk. salt
-
1 bdt. persille
Et par ord om vores opskrift
Lammekrone er skåret ud af dyrets ryg sammen med noget af ribbenene. Det er en fantastisk (og ikke helt billig) udskæring med lækre hapsere af reelt, mørt kød, som sidder for enden af en elegant knogle.
Til alt held er en lammekrone så let at tilberede, at det næsten ikke kan gå galt. I princippet skal du bare gnide fedt og kød med salt og peber og give det en hurtig tur i ovnen. Stegetiden for lammekrone er ca. 30 minutter ved 225 grader.
Se også vores opskrift på lammekrone på grill.
Vil du være en tand mere raffineret, så krydrer du kødet med rosmarin, som står forrygende godt til lam. Her kommer yderligere et par små fif:
- Rids fedtsiden i tern med en skarp kniv uden at skære ned i kødet – drys salt på
- Bland hvidløgs- og rosmarinmarinaden og smør på kødsiden
- Lad marinere mindst 1 time
- Stegetid ca. 30 minutter, hvis kødet skal være rosa og saftigt (kernetemperatur 65 grader, hvis det skal være gennemstegt – 62 grader for rosa – og 58 grader for rødt)
- Lad det stegte kød hvile 10 minutter og skær nu ‘koteletter’ ud langs benene
Som tilbehør til lammekrone foreslår vi krydrede rodfrugter, som du bager i ovnen samtidig med kødet – på den måde bliver kød og tilbehør færdigt samtidig. Vi brugte kartofler, gulerødder og persillerødder, men alle slags rodfrugter går naturligvis an (også rødbeder og søde kartofler).
En lynhurtig persillemajonæse er lækkert at dyppe rodfrugterne i. Hvis du har en stavblender, stikker du den bare i en blanding af æg og olie og et par andre småting, så er majonæsen færdig på 1 minut. Bagefter findeler du persillen med stavblenderen og rører persille og majonæse sammen. Voila!
Vil du servere vin til lammekrone, smager et glas pinot noir altid godt.
Ingredienser
Lammekrone med rosmarinmarinade |
|
600 g lammekrone | |
0.5 citron, saft og skal | |
3 fed hvidløg, knust | |
2 spsk. olivenolie | |
1 spsk. rosmarin | |
2 tsk. salt, peber | |
Krydrede rodfrugter |
|
1.2 kg blandede rodfrugter | |
0.5 dl olivenolie | |
2 spsk. paprika | |
2 tsk. oregano | |
2 tsk. salt, peber | |
Persillemayo |
|
1 æg | |
2 dl olie | |
1 tsk. god eddike | |
1 tsk. dijonsennep | |
0.25 tsk. salt | |
1 bdt. persille |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Tag lammekronerne ud af køleskabet 1 time inden tilberedning |
2
Færdig
|
Rids fedtsiden i tern med en skarp kniv uden at skære ned i kødet – gnid salt på |
3
Færdig
|
Blend hvidløgs- og rosmarinmarinaden og gnid overalt på lammekronens kød |
4
Færdig
|
Lad kødet marinere 1 time eller gerne helt op til 1 døgn |
5
Færdig
|
Skær de rensede rodfrugter i grove stave |
6
Færdig
|
Hæld rodfrugter, olie og krydderier i en stor frysepose - pust den op og luk til med al luften indeni - og ryst det hele godt sammen |
7
Færdig
|
Læg kødet med fedtsiden opad i en bradepande med rodfrugterne rundt omkring |
8
Færdig
|
Steg kødet ca. 30 minutter ved 225 grader, tag ud og lad hvile 10 minutter under et viskestykke |
9
Færdig
|
Når kødet er væk, kan du sprede rodfrugterne ud på hele bradepanden – giv dem 10 minutter mere i ovnen, så de får lidt stegeskorpe |
10
Færdig
|
Når kødet har hvilet, så skær ud som ‘koteletter’ ned langs benene |
11
Færdig
|
PersillemayoHæld alle ingredienser (minus persille) i en røreskål, stik stavblenderen i |