Ingredienser
-
600 g laks
-
3 spsk. olie
-
2 fed hvidløg, knust
-
2 skalotteløg, finthakket
-
15 g ingefær, finthakket
-
2 spsk. honning
-
1 spsk. tamarindpasta
-
Frisk koriander
-
Krydderblanding
-
2.5 tsk. salt
-
0.5 spsk. spidskommen, knust
-
0.5 tsk. chiliflager
-
0.5 tsk. sort peber, knust
-
2 nelliker, knust
Et par ord om vores opskrift
Indisk-fødte Floyd Cardoz, vinder af kokkekonkurrencen Top Chef Masters i 2011, har udviklet denne vidunderlige opskrift på en langsomt bagt laks smurt ind i en syrligt-sød-krydret marinade.
Den syrlige tamarindpasta kombineret med sød honning, ingefær, hvidløg og et par andre krydderier giver den blide laks et tiltrængt pift fra de varme lande. Smagen er en blanding af Mexico og Indien.
I forhold til vinderopskriften har vi modificeret lidt. Chipotle-chili er skiftet ud med et drys chiliflager, ahornsiruppen er blevet til honning – og et drys friske korianderblade til sidst er vores eget forslag.
I denne opskrift har vi brugt et stykke laks på 600 gram, som rækker til 4 personer. Sådan en fyr skal have 25 minutter i en 150 grader varm ovn for at blive lige akkurat gennembagt. Hvis du vælger at lave et større stykke laks, skal du huske at give det lidt mere tid i ovnen. Floyds laksestykke var dobbelt så stort og skulle have 35 minutter.
Som tilbehør til den krydrede ovnbagte laks spiste vi en salat bestående af ruccola, stænger af glaskål, gulerod, æble og blegselleri samt cherrytomater. Dressingen var denne senneps-vinaigrette fra en klassisk fransk salat.
Skal der stivelse til, foreslår vi en omgang sesamkartofler og/eller fladbrød med za’atar. Desuden måske en kold øl af typen Corona eller Kingfisher.
Ingredienser
600 g laks | |
3 spsk. olie | |
2 fed hvidløg, knust | |
2 skalotteløg, finthakket | |
15 g ingefær, finthakket | |
2 spsk. honning | |
1 spsk. tamarindpasta | |
Frisk koriander | |
Krydderblanding |
|
2.5 tsk. salt | |
0.5 spsk. spidskommen, knust | |
0.5 tsk. chiliflager | |
0.5 tsk. sort peber, knust | |
2 nelliker, knust |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Tag laksen ud af køleskabet 30 minutter før tilberedning - befri den for skind |
2
Færdig
|
Steg hvidløg, skalotteløg og ingefær 5 minutter i en lille gryde ved lav varme, til det bliver blødt, men ikke tager farve |
3
Færdig
|
Tilsæt krydderiblandingen og steg med 2 minutter |
4
Færdig
|
Tag gryden af ilden og rør honning og tamarind i, så du ender med en halvtyk pasta |
5
Færdig
|
Smør laksen ind i pastaen på begge sider |
6
Færdig
|
I et smurt ovnfast fad bager du laksen 25 minutter midt i en 150 grader varm ovn |
7
Færdig
|
Servér varm, lun eller kold med et drys friske korianderblade |