Ingredienser
-
1 rød spidskål
-
1 spsk. salt
-
1 appelsin
-
1 granatæble
-
1 rødløg
-
2 gulerødder
-
100 g valnødder
-
100 g rosiner
-
Mynteblade
-
Æbledressing
-
1 æble uden kernehus
-
30 g ingefær
-
3 spsk. olivenolie
-
2 spsk. æbleeddike
-
2 tsk. kanel
-
0.5 dl vand
Et par ord om vores opskrift
Denne røde spidskålssalat smager så godt, at den sagtens kan bruges som en selvstændig frokostret. Men egentlig er den udviklet som tilbehør til aftensmaden – fx til den sprøde ribbensteg, til de sprøde andelår, til medisterpølsen eller de gode frikadeller.
Kort sagt: Du kan bruge rød spidskålssalat med æbledressing i alle de sammenhænge, hvor du normalt ville servere en rødkålssalat eller varm rødkål. Også juleaften!
Salatens lette julepræg kommer af et strejf kanel kombineret med appelsin og valnødder, som vi også forbinder med den hyggelige vinterhøjtid.
Vi har brugt rød spidskål, men naturligvis kan du også bruge almindelig spidskål, rødkål, hvidkål eller sågar grønkål i salaten. Kålen skæres tyndt ud og ”masseres” godt 10 minutter med groft salt, hvilket blødgør kålen og trækker en del væske ud. Dette lille kåltrick gør salaten meget lettere at spise, end hvis kålen er helt sprød og hård.
Som fyld i salaten foreslår vi appelsin, granatæble, rødløg, gulerødder og rosiner. Men du kan selvsagt bruge alle slags grøntsager og frugt, som du selv foretrækker. Som alternativ til valnødder og rosiner vil mandler, hasselnødder, paranødder, dadler, tørret abrikos mv. fungere fint.
Dressingen er et kapitel for sig. Her kommer sødmen fra et blendet æble, og de øvrige gode smage skyldes især kanel, frisk ingefær og æbleeddike. Det er en megasund dressing, som indhyller salaten i godhed.
Du kan sagtens lave salaten med dressing helt klar et par timer, før I sætter jer til bords – salaten bliver kun bedre af at stå og trække.
Se også vores opskrift på spidskålssalat med æbler og blåbær
Ingredienser
1 rød spidskål | |
1 spsk. salt | |
1 appelsin | |
1 granatæble | |
1 rødløg | |
2 gulerødder | |
100 g valnødder | |
100 g rosiner | |
Mynteblade | |
Æbledressing |
|
1 æble uden kernehus | |
30 g ingefær | |
3 spsk. olivenolie | |
2 spsk. æbleeddike | |
2 tsk. kanel | |
0.5 dl vand |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær kålen tyndt ud og hæld i en skål sammen med saltet |
2
Færdig
|
”Massér” kål og salt hårdt, til der begynder at dannes væske i bunden af skålen – det tager måske 10 minutter |
3
Færdig
|
Hæld væsken fra og bland de øvrige ingredienser – rengjorte og i passende stykker – med kålen |
4
Færdig
|
Gem lidt hakkede valnødder samt mynteblade til pynt |
5
Færdig
|
Blend ingredienserne til dressing og bland i salaten |
6
Færdig
|
Salaten må gerne trække lidt (eller meget), før den serveres |