Ingredienser
-
1 flap steak (bavette) ca. 700 g
-
Salt, peber
-
4 spsk. olivenolie
Et par ord om vores opskrift
Blandt kødelskere i Københavnsområdet er Slagter Lund en institution. Her er man altid sikker på at få perfekt modnet kød i højeste kvalitet – samt sober og omhyggelig vejledning.
Da vi fortalte en af de muntre svende, at vi var på udkig efter et godt stykke kød, men at det ikke behøvede at være en bøf, skulle han kun bruge 10 sekunder på at tænke sig om. Så spurgte han: ”Har I nogen sinde prøvet flap steak?”
Flap steak eller flap meat er i familie med flank steak, bare løsere i strukturen og mere mørt. Udskæringen kendes også under sit franske navn, bavette. Den aflange muskel kommer fra dyrets maveregion.
Men hvordan tilbereder man sådan en fætter? Easy-peasy, brun flap steaken af på panden, giv den 10 minutter i oven ved 180 grader og 10 minutters hvile, og så er der serveret.
De 10 minutters stegning i ovnen giver en rød ’bøf’, som det ses på billedet. Medium rare, som det hedder på godt dansk. Skal den være mere gennemstegt, kan du give kødet op til 15 minutter i ovnen, uden at det bliver tørt.
Efter vores ydmyge mening smager flap steak (bavette) bedre end de fleste bøffer, vi har fået. Kødet har simpelt hen mere smag. Samtidig er det englemørt, nærmest på højde med oksemørbrad. Bare en del billigere!
Mørheden kommer naturligvis af kødkvalitet og modning. Men udskæring er også kolossalt vigtig: Når den stegte flap steak har hvilet færdig, skærer du den over 2 steder på den smalle led, så du står med 3 stykker. Disse stykker skærer du nu ud på den lange led, så du får aflange, halvtykke lunser.
Med andre ord: Næste gang du kommer forbi en hæderlig slagter og får lyst til en god bøf, så bed om flap steak eller bavette. Det vil du med garanti ikke fortryde.
Som tilbehør til en flap steak kan du servere stegt fennikel, kartoffelfondant og en ægte (og sikker) bearnaisesovs … og naturligvis et godt glas rødvin, fx en Zinfandel eller måske endda Barolo.
Ingredienser
1 flap steak (bavette) ca. 700 g | |
Salt, peber | |
4 spsk. olivenolie |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Tag kødet ud af køleskabet 1 time før tilberedning og giv det salt på begge sider |
2
Færdig
|
Efter 1 time: Brun kødet af i olivenolien ved høj varme på en meget varm pande |
3
Færdig
|
Læg kødet i et ovnfast fad og steg det 10 minutter i en 180 grader varm ovn |
4
Færdig
|
Læg kødet på et spækkebræt med kødrille, dæk med et viskestykke og lad hvile 10 minutter |
5
Færdig
|
Kværn godt med peber på kødet |
6
Færdig
|
Skær først kødet i 3 stykker på tværs, skær herefter korte, halvtykke skiver på langs |