Ingredienser
-
4 røgede sild
-
4 skiver smurt rugbrød
-
4 æggeblommer
-
1 bdt. radiser
-
1 bdt. purløg
-
1 rødløg
-
Peber
Et par ord om vores opskrift
’Solskinsøen’ kaldes Bornholm kærligt af både lokale og turister. Og sandt er det, at der er flere solskinstimer på den skønne klippeø end noget andet sted i det ganske danske rige (undtagen måske Skagen?).
Med alt det solskin er der naturligvis også reserveret et temmelig stort antal varmende stråler til den kønne, lille by Gudhjem. Her har den danske smørrebrødsklassiker Sol over Gudhjem sin oprindelse.
I al sin gribende enkelhed består Sol over Gudhjem af en skive smurt rugbrød belagt med røget sild og toppet med radiser, purløg og/eller løg samt selve solen, en rund, gul æggeblomme. Et par vrid fra peberkværnen runder herlighederne af.
Efter vores mening befinder Bornholms bedste røgeri sig i Svaneke, så det var dér, vi fangede vores røgede sild (samt for en mindre formue røget laks og røget ål). Silden blev transporteret hjem til sommerhuset i Snogebæk tæt på den fænomenale Balka Strand.
Spørgsmålet er nu, om maden skal hedde Sol over Gudhjem, Svaneke, Snogebæk eller Balka? Pyt, godt smagte den i hvert fald.
Beregn 1 røget sild per person, hvis sildene ikke er så store (det er de sjældent).
Beregn også en pilsnersk øl og et glas brændevin til at skylle efter med. Begge disse livsnødvendigheder produceres i meget fin kvalitet her på solskinsøen.
PS. Brug gerne friske æggeblommer til Sol over Gudhjem – danske æg er stort set fri for salmonella.
PPS. Brug de tiloversblevne æggehvider til en pladefuld nemme, gammeldags kokosmakroner.
Ingredienser
4 røgede sild | |
4 skiver smurt rugbrød | |
4 æggeblommer | |
1 bdt. radiser | |
1 bdt. purløg | |
1 rødløg | |
Peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær hoved og hale af de røgede sild |
2
Færdig
|
Skær med en skarp kniv ind i den åbne bug og del silden i to aflange stykker |
3
Færdig
|
Fjern forsigtigt rygben og de tynde, næsten gennemsigtige ben, som er synlige |
4
Færdig
|
Vend silden med skindsiden opad og træk forsigtigt skindet af, så du står med to fine fileter |
5
Færdig
|
Dæk hver skive rugbrød med to sildefileter |
6
Færdig
|
Dæk sildefileterne med skiveskårne radiser, klippet purløg og finthakket løg |
7
Færdig
|
Gem 1 løgring til hver mad og anbring forsigtigt 1 æggeblomme i ringen |
8
Færdig
|
Slut af med friskkværnet peber |