Ingredienser
-
3 spsk. rå ris
-
3 spsk. olie
-
400 g bøf, fx ribeye
-
2 skalotteløg
-
3 forårsløg
-
1 stærk chili
-
0.5 bdt. koriander
-
0.5 bdt. mynte
-
0.5 lime, saften
-
3 spsk. fiskesovs
-
1 tsk. sukker
-
Evt. salatblade
Et par ord om vores opskrift
Larb er en art kødsalat (okse, svin, kylling…) fra Laos og Isan-provinsen i det nordøstlige Thailand. Nam Tok betyder vandfald og bruges i denne sammenhæng, fordi oksekødet skal steges så kort tid, at blodet stadig drypper fra det bagefter.
I en spicy thai salat med oksekød spiller kødet naturligvis den altafgørende hovedrolle. Du kan benytte hvilken som helst udskæring af oksen, bare den er mør nok. Ribeye, oksefilet, oksemørbrad, højreb, entrecote – hvad der nu lige er til at betale.
Khao khua er en anden vigtig ingrediens i en ægte larb. Khao khua er ristede ris, som giver salaten crunch og en nøddeagtig smagsnuance. Khao khua kan købes færdigt, men du kan også nemt lave det selv på 10-15 minutter: Rist rå ris på en tør pande, til de bliver gyldne knus dem så til et groft pulver.
I Laos og Isan-provinsen serveres en larb nam tok med masser af chili. Den skal helst brænde lidt i munden og på læberne. Her er små, friske chilier uundværlige. Men du bestemmer selvfølgelig selv.
Bøfferne skal kun steges i en smule olie, og mere fedtstof skal der ikke til. Det er en sund og slankende ret til årets slankekur eller som proteintilskud til træningsnarkomaner.
Spis larb nam tok, som den er – eller fx med sticky rice og en håndfuld ristede peanuts. Du kan eventuelt vikle kød, ris og peanuts ind i salatblade og guffe det som sunde wraps. En genial frokost, mellemmåltid eller snack i utide.
Se også vores opskrift på spicy thai salat med svinekød – larb moo.
Ingredienser
3 spsk. rå ris | |
3 spsk. olie | |
400 g bøf, fx ribeye | |
2 skalotteløg | |
3 forårsløg | |
1 stærk chili | |
0.5 bdt. koriander | |
0.5 bdt. mynte | |
0.5 lime, saften | |
3 spsk. fiskesovs | |
1 tsk. sukker | |
Evt. salatblade |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rist de rå ris på en tør pande 10-15 minutter, til de bliver gyldne og begynder at dufte - knus til groft pulver i en morter |
2
Færdig
|
Opvarm olien på en pande og steg bøfferne 1,5 minut på hver side – lad hvile nogle minutter og skær nu i tynde skiver |
3
Færdig
|
Tag panden af ilden og bland under omrøring kødskiverne med det ristede rispulver, de grofthakkede grøntsager og urter samt de øvrige ingredienser - pandens eftervarme er al den varme, der skal til |
4
Færdig
|
Servér larb nam tok lunken med ris og ristede peanuts - evt. som wraps viklet ind i salatblade |