Ingredienser
-
Surdej
-
1 dl hvedemel
-
1 dl grahamsmel
-
1 dl rugmel
-
3 dl vand
-
Hoveddej
-
6 dl vand
-
0.5 dl surdej
-
5 g gær
-
1 spsk. salt
-
1 tsk. honning
-
50 g chiafrø
-
300 g fuldkorns ølandshvedemel
-
300 g hvedemel
-
Desuden
-
Olivenolie til pensling
Et par ord om vores opskrift
Hvis du er den lykkelige ejer af en røremaskine, så læs glad videre. Har du ikke en røremaskine, så spring til Spicy Twists anden opskrift på koldhævede chiaboller.
I denne opskrift er det røremaskinen, der gør forskellen. Maskinen giver dejen en sej konsistens, som går igen i de færdigbagte bollers brødkrumme. Uden på er bollerne flotte og sprøde, indeni er de seje, luftige og saftige.
Surdejen kan du sagtens købe dig fra, men hvis du kan se 4 dage frem i tiden, kan du sådan set lige så godt lave den selv. Vi giver dig nemlig Meyers mesterlige opskrift på hjemmelavet surdej.
Chiafrø har masser af gode egenskaber, blandt andet et højt indhold af de livsvigtige omega 3-fedtsyrer.
Den økologiske ølandshvede giver bollerne saft og kraft med en mild sødme, der udvikler sig i takt med koldhævningen af dejen.
Ud af denne portion får du 12-14 nydelige boller, der kan bruges hele dagen – som morgenboller, frokostboller eller som kuvertbrød om aftenen.
Ingredienser
Surdej |
|
1 dl hvedemel | |
1 dl grahamsmel | |
1 dl rugmel | |
3 dl vand | |
Hoveddej |
|
6 dl vand | |
0.5 dl surdej | |
5 g gær | |
1 spsk. salt | |
1 tsk. honning | |
50 g chiafrø | |
300 g fuldkorns ølandshvedemel | |
300 g hvedemel | |
Desuden |
|
Olivenolie til pensling |
Sådan gør du
1
Færdig
|
SurdejRør mel og vand sammen. Opbevar i en plasticbøtte uden låg på. Lad surdejen stå 4 dage ved stuetemperatur. Nu er dejen forhåbentlig syrlig, let flydende og klar til brug. Ellers lad den stå 1-2 dage mere. |
2
Færdig
|
HoveddejRør vand, surdej og gær sammen |
3
Færdig
|
Hæld de øvrige ingredienser i, i denne rækkefølge |
4
Færdig
|
Ælt 1 minut ved lav hastighed |
5
Færdig
|
Ælt 5-10 minutter ved højeste hastighed - dejen skal slippe skålens sider og hænge i en fugtig klump på dejkrogen |
6
Færdig
|
Prøv glutentesten: Tag en lille klat dej mellem fingrene og hiv i den - den skal kunne strækkes langt ud og blive næsten gennemsigtigt tynd - ellers ælt et par minutter mere |
7
Færdig
|
Lad dejen hæve overdækket mindst 8 timer i køleskabet, gerne længere tid |
8
Færdig
|
Lad dejen hæve 1 time ved stuetemperatur - dejen er nu fugtig og sej og skal hverken hæve eller æltes mere |
9
Færdig
|
Tænd i mellemtiden for ovnen på 235 grader og lad bagepladen varme med |
10
Færdig
|
Brug 2 skeer til at løfte klumper af dej over på bagepapir - der skal blive i alt 12-14 boller |
11
Færdig
|
Pensl bollerne med olivenolie for at få en sprødere skorpe |
12
Færdig
|
Løft nu bagepapiret over på den glohede bageplade (måske ved hjælp af et spækkebræt?) |
13
Færdig
|
Bag bollerne 25 minutter midt i ovnen |